21:59

KAKO PREPOZNATI DA STE ŽRTVA NASILJA? Ovo su jasni znaci da vas partner MALTRETIRA: Začaran krug iz koga je teško izaći

PORODIČNI PROBLEMI

ŽENE SVE ČEŠĆE TUKU MUŠKARCE! Traumatolog otkrio detalje bizarnog slučaja: Trudnica mlati supruga, a za sve su joj KRIVI HORMONI

Žena -

Da li muškarci mogu biti žrtve nasilja žena i kome da se u tom slučaju obrate gotovo da je u našem društvu i dalje tabu-tema.

Biljana Ćulafić, psihoterapeut specijalizovana za seksualne traume i traume nasilja i Vića Mitrović, pisac koji se bavi graničnim oblastima u ljudskoj psihologiji, govorili su ovog jutra na Kurir televiziji na temu nasilja u porodici.

Biljana Ćuflaić, Vića Mitrović
foto: Kurir televizija

- U poslednje vreme postoje institucije koje brane muškarce koji su žrtve nasilja, ipak, tih institucija je manje jer je ipak dominantinije nasilje nad ženama - rekao je Mitrović.

- Sve je više nasilja nad muškarcima i to nije samo fizičko nasilje već je tu i psihičko nasilje. Imala sam skoro ženu koja je trudna i koja kaže da tuče svog muža zato što joj rade hormoni. Muškarci se često stide da priznaju da su maltertirani, a imaju i zabranu jer im često žene kažu kakav si ti muškarac kad uzvraćaš ženi fizički. Muškarci nisu naučili da iskazuju emocije na pravi način, pogotovo tugu ili bes - rekla je Biljana Čuflaić i dodala da je glavni problem kod nasilja neadekvatna komunikacija.

Iako se o nasilju nad muškarcima retko priča, ono je i te kako prisutno.

Biljana Ćuflaić, Vića Mitrović
foto: Kurir televizija

- Žene su u poziciji kako najčešće vrše nasilje prema deci i muškarcima je manipulacija decom. Pričaju loše deci o ocu i deca počinju da imaju odbojnost prema njemu. Vrlo često je udružena česta porodica protiv jedne osobe - navela je Biljana Ćuflaić.

Vića Mitrović istakao je da je nasilje sveukupno pojačano tokom korone.

- Ono što ja vidim kod tutorskih vlast, dešava se upravo to kad dete treba da poseti jednog ili drugog roditelja. Jedna vrsta veoma suptilnog nasilja koja traje godinama i ostavlja jedan pečat na budućim generacijama, gde oni rastu u jednoj atmosferi koja zaista nije normalna. Sve moguće novine govore o tome da je nasilje drastično poraslo tokom lokdauna. Pogotovo kada smo svo bili upućeni jedni na druge. Ljudi nisu navikli da budu skupa u četiri zida i onda je primećeno pojačano nasilje, pogotovo nad ženama, ali i nad muškarcima i decom - kaže Vića Mitrović.

kovid propusnice
foto: Kurir televizija

Biljana Ćuflaić otkrila je i kako prepoznati i izaći iz kruga nasilja.

- Ne možemo sami izaći iz kruga nasilja. Postoji tenzija, koja sve više raste, zatim se događa nasilje, a nakon toga medeni mesec. To je trenutak kada žrtva dobija moć. Nasilnik ili nasilnica izlazi u susret, povlači se, daje darove i pokazuje neko lepo lice, nakon čega ponovo dolazi nasilje. Do prekida kruga dolazi kada osoba uđe u medeni mesec i shvati da je sada sve dobro, ali da uskoro opet neće biti dobro - kaže Biljana Ćuflaić, psihoterapeut.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:13

PITALI SMO SRBE DA LI POSTOJI NASILJE NAD MUŠKARCIMA: Odgovori građana šokirali

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track