ŽENA REŠILA DA 365 DANA NE KUPI NIJEDAN KOMAD ODEĆE: Ne samo da je uštedela, već je naučila VAŽNU LEKCIJU! Ovo je njeno ISKUSTVO!
Foto: Printscreen/Instagram

DALA SVIMA PRIMER

ŽENA REŠILA DA 365 DANA NE KUPI NIJEDAN KOMAD ODEĆE: Ne samo da je uštedela, već je naučila VAŽNU LEKCIJU! Ovo je njeno ISKUSTVO!

Žena -

Džen Krejven se zapitala da li je moguće da ona, koja izuzetno voli modu i kupuje po nekoliko stvari mesečno, uspe u izazovu i ne kupi ništa godinu dana.

Spisateljica je otkrila da je izazov postao mnogo više od uštede novca.

"Naučila sam puno o sebi, svojim navikama i onome što mi stvarno "treba", napisala je ona na Instagramu.

"Prvih mesec-dva bilo je lako. Izbegavala sam iskušenja za kupovinu. U ovom slučaju imam sreće što živim u malom gradu u kojem praktično nema kupovine izvan supermarketa. Na mnogo načina, to je bilo velika prednost. Međutim, život u malom gradu nije baš nikakva prepreka za šoping u 21. veku", počela je svoju ispovest za "Huffington post".

Svaki puta kada bi uzela mobilni u ruku, Džen bi preplavile reklame njenih najdražih brendova.

"To vreme dosade, kada sam lako mogla kliknuti na objavu s najslađom haljinom, bili su najveći ispit volje", priznaje.

Kada je osvestila ovaj problem odlučila je da izbriše neke aplikacije. Vrlo brzo je primetila kako joj sve manje i manje iskaču oglasi. Ona se prvi put prijateljima pohvalila kada je prošlo pola godine, a i oni su otpočeli isti izazov. Međutim, pravi izazov bio je poziv na venčanje.

"Krenuli smo na venčanje sestrične i volela bih da sam mogla da kupim novu haljinu za tu priliku. Ponovo obući nešto u čemu sam već viđena? Moj ukorenjeni srednjoškolski način razmišljanja je vrištao: "Društveno samoubistvo!" Ali odolela sam. Umesto toga, nosila sam haljinu iz svog ormara. I pogodite šta? Osećala sam se dobro, izgledala sam dobro i uštedela dolare", rekla je.

Džen Krejven
foto: Printscreen/Instagram

Šta je sve naučila o sebi nakon godinu dana?

Ono što je shvatila je da kada ne kupuješ stvari koje su u trendu bolje shvatiš šta ti zapravo stoji i koji je tvoj stil. Kada to osvestiš, imaćeš manju želju za impulsivnim kupovanjem stvari koje nikada nećeš nositi. Ona je uspela u svom izazovu i zbog toga je srećna. Dokazala je samoj sebi snagu volje, ali i naučila vredne lekcije. Jedna od njih je da dosta stvari koje kupi nemaju nikakve veze s realnom potrebom već su reakcija na određene emocije, najčešće dosadu. Sada, kada oseti takve emocije, ode u šetnju ili radi nešto drugo kako bi zaboravila na želju za klikom na "kupi".

Najvažniju lekciju koju joj je ovaj izazov doneo je shvatanje koliko je brza moda štetna za okolinu.

"Verujte mi, daleko sam od osobe koja grli drveće. Ali ovaj izazov bez kupovine definitivno me naučio da će kvalitet pre kvantiteta biti moj moto u budućnosti. I ranije sam volela kupovinu u "second hand" radnjama, a sada planiram da mi to bude prva opcija", zaključila je ona.

Džen Krejven
foto: Printscreen/Instagram

Kurir.rs/K.Đ/Miss7

Bonus video:

00:45

STANIJA GLASALA U NOVOM SADU BEZ MAJICE: Bivša rijaliti učesnica obukla odelo, a ispod samo BRUSHALTER! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track