IZBEGNITE OZBILJNE POSLEDICE: Zašto je važno prati voće i povrće pre jela
Foto: Profimedia

OBAVEZNO

IZBEGNITE OZBILJNE POSLEDICE: Zašto je važno prati voće i povrće pre jela

Žena -

Neki ljudi samo će ubaciti šargarepu u sokovnik, dok će drugi detaljno ribati čak i pomorandže

Kao i kod većine drugih stvari, kod pranja voća i povrća najbolja je zlatna sredina. Često se pogrešno misli da je poenta pranja namirnica rešavanje nataloženih pesticida. Međutim, zapravo je količina pesticida koja se nalazi na poljoprivrednim proizvodima uglavnom unutar dozvoljenih granica, a veći problem predstavljaju patogeni mikroorganizmi - bakterije, virusi ili paraziti.

Šta se događa kada unesemo mikroorganizme Mikroorganizmi koji se nalaze na vašoj svežoj hrani mogu izazvati mnogo stvari, od laganog bola u stomaku do ekstremnih pa čak i smrtnih slučajeva. Salmonela, ešerihija koli, listerija ili hepatitis A samo su neke od mogućih posledica, a od nekih zaista možete postati ozbiljno bolesni. Pranje pre konzumiranja i pripreme namirnica jednostavna je praksa kojom možete smanjiti rizike od svih ovih oboljenja.

Kako oprati voće i povrće? - Ruke kojima peremo moraju biti čiste, kao i mesto gde peremo, naravno. - Plodovi se peru neposredno pre upotrebe, jer prerano pranje ubrzava truljenje. - Plodovi sa čvrstom korom (jabuke, kruške) peru se pod mlazom vode, po mogućnosti uz upotrebu četke.

Jabuke
foto: Profimedia

- Karfiol ili brokoli, koji mogu imati nečistoće i u unutrašnjosti glavice, dobro je potopiti u hladnu vodu na nekoliko minuta. - Lisnato povrće kao što su spanać i zelena salata se mora razdvojiti na listove i svaki zasebno prati pod mlazom vode. - Breskve, kajsije, šljive i slično voće se pere pod mlazom hladne vode i posle se obriše jer inače veoma brzo istruli.

šljiva, Šljive
foto: Profimedia

- Grožđe, jagode i slično nežno voće se pere pod sporim mlazom vode, kratko, i to neposredno pre jela. - Začinske biljke se brzim pokretima provlače kroz hladnu vodu i posle osuše ubrusom.

začinsko bilje, stan, cveće
foto: Profimedia

(Foto: Profimedia)

01:29

IZBEGAVATI ZASLAĐENE KAŠICE: Prvi pogrešan korak koji bebu navikava na šećer (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track