Najnovije vesti

MALE TAJNE VELIKIH POSLASTIČARA: Evo kako da vam svaki kolač uspe
Foto: Shutterstock

PRIMENITE

MALE TAJNE VELIKIH POSLASTIČARA: Evo kako da vam svaki kolač uspe

Žena

Volite da jedete i pravite slatkiše, ali često vam se potkrade greška i ne ispadnu onako kako ste planirali? Ne binite za to, poslastičari otkrivaju na šta treba da obratite pažnju

Greške su moguće u svakom delu pripreme slatkiša, od biranja kalupa, preko pravljenja smese, pa sve do pečenja i već poznate nestrpljivosti. Ovih nekoliko saveta iskusnih poslastičara pomoći će vam da naučite nešto i postanete uspešniji u pripremi poslastica.

Biranje kalupa

Pre same pripreme smese važno je da znate koji kalup ćete koristiti za pečenje, kako biste imali viziju veličine i oblika gotovog kolača. Najbolji kalup je onaj s odvojivim dnom koji je potrebno obložiti papirom za pečenje kako smesa ne bi iscurila. U takvim kalupima se kolač najlakše odvaja od zidova, pa možete biti sigurni da će iz njega izaći u komadu.

Senka Pajić, kolači, poslastičarnica, advertajzing, posao
foto: Marina Lopičić

Papir za pečenje i maslac

Pre samog sipanja smese u kalup, nemojte zaboraviti na papir za pečenje. Ovaj jednostavan trik pomoći će vam da na najlakši mogući način izvadite koru, a on će ujedno imati i glatku površinu i stranice. Ako ne koristite papir za pečenje, svakako premažite kalup maslacem, a zatim ga pospite brašnom. Osim što se kolač ili kora za tortu neće zalepiti za zidove kalupa i biće sočniji.

Maslac
foto: Profimedia

Gde držati smesu?

Smese za kolače koje sadrže dodatke poput praška za pecivo i sode bikarbone ne bi trebalo predugo zadržavati na kuhinjskim površinama. Jednom kada u smesu umešate takve suve sastojke, pokušajte da je u što kraćem roku stavite na pečenje. Naime, prašak za pecivo i soda bikarbona služe za podizanje testa, a ako predugo stoje na sobnoj temperaturi smesa će splasnuti, a prašak za pecivo izgubiti svojstva.

Sobna temperatura

Veliki broj recepata zahteva sastojke sobne temperature. Najčešće je reč o maslacu, jajima i mleku. Čak i ako ste nestrpljivi, ovakve savete bi trebalo uvek da saslušate. Korišćenje hladnih sastojaka u smesama koje bi trebalo da budu na sobnoj temperaturi mogu rezultirati nejednako ispečenom korom dok će sastojci na sobnoj temperaturi dati vazdušaste i još ukusnije deserte.

žena, jaja, rerna, šporet, Kolači, brašno
foto: Shutterstock

Oprezno mućenje

Nije dobro kada smesu predugo mutite, a ni prekratko, jer se može dogoditi da se sastojci ne sjedine dobro i da se pojave grudvice. S druge strane, previše mućenja, može biskvit učiniti nabijenim i težim. Pratite recept i vodite se osećajem.

kolači, rerna
foto: Profimedia

Za kraj - pečenje

Kolač uvek pecite po uputsvima iz recepta, a ako nema uputstva o temperaturi, pecite ih na 160 do 180 stepeni Celzijusa. Ta temperatura je primerena kolačima i sličnim poslasticama dok će hleb i kolači na bazi kvasca tražiti nešto veću temperaturu, oko 200 stepeni Celzijusa. Takođe, otvaranje rerne tokom pečenja poprilično je loša ideja. Naime, kada se kolač privikne na temperaturu u rerni, otvaranjem se ona spušta i dovodi do neravnomernog pečenja.

(Foto: Shutterstock)

SLATKA KUHINJA RADI PUNOM PAROM: Kad se spoje TRI GENERACIJE majstora za slatkiše, nastaje MAGIJA (KURIR TELEVIZIJA)
01:34

SLATKA KUHINJA RADI PUNOM PAROM: Kad se spoje TRI GENERACIJE majstora za slatkiše, nastaje MAGIJA (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja