NAJMODERNIJA METODA: Zbog čega treba da uradite 5D ultrazvuk u trudnoći?
Foto: Profimedia

NAJMODERNIJA METODA: Zbog čega treba da uradite 5D ultrazvuk u trudnoći?

Zabava -

Najmodernija metoda kod nas koja omogućava da vidite svoju još nerođenu bebu u potpuno realističnom prikazu jeste 5D ultrazvuk.

Ova dijagnostička procedura funkcioniše na principu ultrazvučnih talasa visokih frekvencija uz pomoć kojih dobijate unutrašnji prikaz pojedinih organa što pruža vredne informacije u postavljanju adekvatne dijagnoze.

Osnovna svrha ultrazvučnog pregleda u trudnoći jeste da prati rast i razvoj ploda, a uz pomoć 5D ultrazvučnog pregleda dobijate još preciznije informacije o tome. Važno je naglasiti da je ultazvuk potpuno bezbedna procedura i kako nema štetnih efekata.

Koje su prednosti 5D ultrazvuka?

Tehnologija neprekidno napreduje, isti je slučaj i sa medicinskom aparaturom. 5D ultrazvuk je unapređen tip ultrazvuka koji olakšava pregled fetusa i njegovih organa i nudi precizniju sliku o:

-protoku krvi kroz pupčanu vrpcu, -izgledu i položaju posteljice, -dimenzijama udova i tela fetusa, -količini amnionske tečnosti (plodove vode), -funkciji i anatomskom izgledu organa fetusa.

Kada je najbolje vreme da se uradi 5D ultrazvuk u trudnoći?

Zbog svoje bezbednosti tokom čitave trudnoće se mogu obavljati ultrazvučni pregledi.

Prvi ultrazvučni pregled (Double test) se izvodi oko 12. nedelje trudnoće uz pomoć 2D ultrazvuka. Prilikom ovog pregleda ultrazvukom lekar posebno obraća pažnju na:

-izgled lobanje, nosne kosti, kostiju lica, udova i unutrašnjih organa, -debljinu kožnog nabora na vratu, -postojanje mokraćne bešike, -krvne sudove u pupčanoj vrpci.

Uz prvi ultrazvučni pregled radi se analiza hormona fBeta HCG i PAPP-A, tim testom otkriva se na vreme ukoliko plod ima nekih urođenih anomalija.

Drugi ultrazvuk obično se radi u 21. i 22. nedelji trudnoće kada uz pomoć ultrazvuka možemo videti kako se plod razvija i saznati pol bebe.

Treći pregled ultrazvukom radi se nakon 31. nedelje trudnoće i tada se primenjuje 5D ultrazvučni aparat. Ovim pregledom možete uočiti bebin izraz lica, pored toga lekar kontroliše razvoj organa, položaj ploda, karakteristike placente (posteljice) i amnionske tečnosti (plodove vode). Lekar uz pomoć 5D ultrazvučnog aparata može izmeriti koliko će beba težiti na samom porođaju. Zatim se primenjuje kolor dopler opcija uz pomoć koje se kontroliše cirkulacija krvi kroz velike krvne sudove kao što su aorta, srednja moždana arterija i pupčana arterija ploda. Kako izgleda pregled ultrazvukom i koliko traje?

Važno je istaći da je ultrazvuk bezbedna i potpuno bezbolna dijagnostička procedura. Većina ultrazvučnih pregleda ne zahteva nikakvu posebnu pripremu, mada će vam na pregledu zatražiti da ispraznite bešiku. Dobro je da obučete neku laganu, široku odeću, jer će pre pregleda lekar zatražiti da legnete na sto za pregled i da pomerite deo odeće.

Za vreme pregleda lekar nanosi gel na kožu u predelu abdomena. Gel je obično na bazi vode i lako se uklanja sa kože i eventualno odeće. Lekar pomera sondu kako bi snimio plod, sondom se šalju zvučni talasi u vaše telo, informacije o onim talasima koji se odbijaju šalju se u računar i tako dobijamo sliku ploda.

Iako je ultrazvuk bezbolan, možete osetiti blagu nelagodnost kada gel dođe u kontakt s kožom i tokom samog pregleda ukoliko se zahteva da imate punu bešiku.

Ultrazvuk prosečno traje između 30 minuta i sat vremena. Nakon pregleda možete se odmah vratiti uobičajenim aktivnostima.

Zakažite 5D ultrazvuk u Poliklinici Dr Rončević

Precizniji snimak koji se dobija 5D ultrazvukom daje veličinu unutrašnjih organa, a lekar na vreme može uočiti anomalije i nepravilnosti u razvoju ploda i preduzeti odgovarajuće mere. Zato je odlazak na ovu vrstu ultrazvuka važan korak ka zdravom potomstvu.

Svesni smo da se u 21. veku ništa se ne prepušta slučaju, pa buduće mame mogu zakazati i obaviti ovaj pregled najsavremenijim 5D ultrazvučnim aparatom u Poliklinici Dr Rončević i mirno čekati dan kada će beba doći na svet.

Za sve nedoumice i konsultacije možete da kontaktirate polikliniku putem telefona +381 63 384 940 ili dolaskom na adresu Baba Višnjina 37 na Vračaru, a njihov stručni medicinski tim potrudiće se da vam pruži profesionalan i ugodan tretman.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track