ČAK I MUŠKARCI SREĐUJU GRUDI: Naša doktorka otvoreno o SILIKONIMA, a evo ko najčešće ide na ovu operaciju i koliko to košta!
Foto: Privatna arhiva

ekskluziva

ČAK I MUŠKARCI SREĐUJU GRUDI: Naša doktorka otvoreno o SILIKONIMA, a evo ko najčešće ide na ovu operaciju i koliko to košta!

Žena -

Plastična hirurgija je grana medicine koja se bavi obnavljanjem, odnosno rekonstrukcijom anomalija i nedostataka bilo da su nastale prirodnim putem ili su stečene kroz delovanje spoljašnjih ili unutrašnjih faktora. Narodski rečeno, godine stigle, nešto se popraviti mora.

grudi, velike grudi, brusthalter
foto: Profimedia

Kada je u pitanju operacija uvećanja grudi, postoje mnoge nedoumice ili jednostavno ljudi žele da znaju nešto više o tome. Svakako, operacija grudi nije samo stavljanje silikona odnosno proteza već je mnogo više. Za vas smo razgovarali sa mr sci med dr Draganom Petrović Popović, specijalistom plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, kao i subspecijalistom onkologije.

Mr sci med dr Dragana Petrović Popović
foto: Privatna arhiva

Koja je razlika izmedju podizanja i augmentacije grudi, i kome se preporučuje koja operacija?

- Augmentacija ili uvećanje grudi silikonskim protezama je najčešća operacija iz domena plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, kako kod nas tako i u svetu. Augmentacija grudi silikonskim protezama odnosno implantima osim radi uvećanja prirodnih grudi može da se primeni i kod određenje asimetrije dojki, ali i kod određenog stepena spuštenih grudi. Kad govorimo o nešto većem stepenu ptoze odnosno opuštenih grudi nije dovoljna samo augmentacija grudi silikonskim protezama već je potrebno uraditi nešto obimniju operaciju koja je naziva mastipeksija i kojom se grudi podižu.

Mr sci med dr Dragana Petrović Popović
foto: Privatna arhiva

Ponekad je uz operaciju podizanja grudi potrebno primeniti i redukciju grudi tj. smanjenje voluma dojki kod velikih, voluminoznih i opuštenih dojki. Operacija podizanja grudi se može izvesti sa primenom silikonske proteze ili bez i u poslednje vreme uz primenu sopstvenog masnog tkiva odnosno lipofilinga. Koja će tačno tehnika biti primenjena određuje specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije nakon detaljnog pregleda, merenja, uzimanja detaljne anamneze odnosno medicinske istorije pacijentkinje i nakon pažljivog i detaljno razgovora sa pacijentkinjom uz postovanje njenih želja, stila života i ostalih zdravstvenih faktora.

Neretko se operacija smanjenja dojki izvodi i kod muškaraca. Hipertrofične odnosno uvećanje muške dojke koje mogu takođe biti asimetricne i imati i određeni stepen ptoze odnosno opuštenosti se relativno često sreću kod osoba muškog pola i ovo stanje se naziva ginekomastija i vrlo se uspešno rešava hirurškom operacijom.

Na pitanje šta žene više traže, doktorka Dragana odgovara sledeće:

- Augmentacija, odnosno uvećanje grudi je najčešća operacija u našoj grani medicine. Ipak, kod određenog procenta pacijentkinja ova operacija ne rešava osnovni problem, kada su u pitanju asimetrija, opuštenost grudi ili velike, voluminozne grudi koje ometaju kvalitet života i svakodnevne aktivnosti pacijentkinja. Tada se primenjuje mastipeksija i redukcija dojki u kombinaciji sa silikonskim protezama ili bez.

Kada je opravak u pitanju, bitno je nositi poseban brushalter, kao i izbegavati teže poslove i naravno preskočiti teretanu.

- Obe operacije se izvode u opštoj anesteziji. Uz primenu analgetika (lekova protiv bolova) oporavak je lak, ipak zahteva mirovanje u prvim danima nakon operacije, nošenje posebno dizajniranog brushaltera i poštedu od težih poslova i fizičkih odnosno sportskih aktivnosti. Mesec dana nakon operacije pacijentkinje se mogu vratiti svim svojim uobičajenim aktivnostima - kaže doktorka.

grudi
foto: Profimedia

Kada su cene zahvata u pitanju, cene variraju, od 2.250 evra za silikone, podizanje i smanjenje pa do 4.500 - 5.000 evra za istu uslugu, a doktorka naglašava da je operacija podizanja i smanjenja grudi dosta složenija pa samim tim i skuplja.

Da li žene dolaze sa fotografijama poznatih?

- Mogu da se pohvalim da moje pacijentkinje ne dolaze sa fotografijama poznatih ličnosti i da uglavnom nemaju neumerene zahteve. Uglavnom se radi o devojkama i ženama koje žele da izgledaju kao pre trudnoće, ili pre perioda kada su varirale u telesnoj masi bilo u smislu gojaznosti ili mršavljenja ili kada se uopšteno radi o tubularnim, opuštenim i simetričnim ili veoma velikim dojkama koje mladim pacijentkinjama smetaju ne samo estetski i kada su njihove želje vrlo realne u uravnotežene. Sa druge strane, ako neko želi grudi koje su prevelike za njihovu konstituciju pokušavam da im lepo objasnim šta je za njih najbolje i uglavnom nailazim na razumevanje - kaže mr sci med dr Dragana Petrović Popović, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Mr sci med dr Dragana Petrović Popović
foto: Privatna arhiva

Što se profila pacijentkinja tiče, on je šarenolik.

- Među pacijentkinjama koje žele uvećanje i grudi su žene različitih godišta od tek punoletnih devojaka do zrelih žena koje žele da izgledaju kao u mladosti, da povrate volumen posebno gornjeg dela dojki kakav su imale u mladosti, ili da koriguju gubitak volumena, opuštenosti dojki kao posledicu trudnoća, dojenja, oscilacija u kilazi ali i prirodnog procesa starenja.

Uglavnom se radi o ženama koje su obrazovane, uspešne, na vrhuncu karijere ili čija karijera je u usponu, koje vode računa o svom izgledu i zdravlju i čije su profesije vezane direktno ili povremeno za sferu javnog pojavljivanja i prepoznavanja u medijima. Ima strudentkinja ali i učenica koje požele da uvećaju grudi za 18.rođendan. Zajednicko svima je da su jako informisane o ovim operacijama, posebno kada se radi o podizanju i smanjenju grudi, da su dugo razmišljale i odlučile da reše ovaj estetski ali i funkcionalni problem koji neretko donosi i tegobe u smislu bolova u leđima, nepravilnog držanja, ali i osećaj sramote i nelagodnosti koji narušava samopouzdanje. Takođe, zajednički imenitelj ovih pacijentkinja je izuzetno zadovoljstvo nakon neke od ovih operacija, koje pacijentkinji donosi bolji kvalitet života, određenu dozu sigurnosti i samozadovoljstva koje kompletira njihovu ličnost.

operacija, grudi
foto: Profimedia

(Kurir.rs/Aleksandra Miletić)

Bonus video:

06:47

Milan Kalinić otvorio dušu, progovorio o supruzi i MENTALNOM ZDRAVLJU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track