OVE CAKE U KUHINJI MORAJU DA ZNAJU SVE DOMAĆICE Evo kako da spasete jelo ako ste ga PRESOLILI Trikovi SLAVNIH kuvara vrede ZLATA
Foto: Profimedia

lako je i jednostavno

OVE CAKE U KUHINJI MORAJU DA ZNAJU SVE DOMAĆICE Evo kako da spasete jelo ako ste ga PRESOLILI Trikovi SLAVNIH kuvara vrede ZLATA

Žena -

Pavlaka može spasti jelo od mesa ako ste ga presolili. Također, namirnice kao što su krompir, njoke ili testo pomažu da se višak soli apsorbuje. Pomaže i paradajz - kad se radi o sosu od povrća.

Tiktok zvezda Vanessa objasnila je kako da se spase presoljeno jelo. Njen trik je mnogim domaćicama već odavno poznat, ali nije za odmet ponoviti za mlade žene koje se tek uče.

so
foto: Profimedia

- Jeste li ikad slučajno dodali previše soli u hranu i niste znali šta da uradite? Ogulite krumpir, dodajte ga u presoljenu supu i pustite da se zajedno kuvaju. Krompir upija višak soli, a na kraju kuvanja ga samo uklonite i poslužite jelo kao da se ništa nije dogodilo - objasnila je ova snalažljiva mama.

Komentara je bilo raznolikih, od domaćica koje za ovo nisu nikad čule i napisale su da će svakako isprobati do iskusnijih žena koje su ovaj trik naučile davno od svojih majki ili baka.

Neki su prokomentirali kako ova metoda pomaže samo kod kuvanih jela poput sipe, variva, gulaša..., ali kod drugih ne, prenosi The Sun.

Trikovi svetskih kuvara

Donosimo vam još nekoliko zgodnih saveta kojima se služe najpoznatiji svetski kuvari. I njima se puno puta dogodilo da su presolili neko jelo, od supa i mesa do povrća i umaka.

PRESLANA SUPA I DRUGA KUVANA JELA

Najjednostavnije je dodati malo vode i prokuvati još nekoliko minuta. Ali, ova metoda može biti dobra samo ako ste mrvicu presolilipa ne treba dodavati mnogo vode.

Pomoći će vam i ako stavite kesicu pirinča u supu i prokuvate. Pirinač će upiti višak soli. A možete dodati i mrvicu šećera - sačekate malo pa probate. Ponavljajte postupak dok ukus soli ne postane prihvatljiv. I ovo pomože samo kad je malo viška soli u pitanju.

Takođe, namirnice kao što su krompir, njoki, ili testo pomažu kod apsorbcije viška soli. Svetski kuvari u tom slučaju u supu ili neko drugo kuvano jelo ubace oguljeni krompir, i kuvaju ga 10 do 15 minuta pa ga izvade. Krompir upija višak soli, a da ne pokvari ukus jelu. Njoke i testeninu dodajte samo ako po receptu mogu u supu.

supa
foto: Shutterstock

PRESOLJENO MESO

Pavlaka može da spasi jelo od mesa ako ste ga presolili. Stavite meso u posudu sa pavlakom i ostavite da se hladi. Ukoliko ste presolili mleveno meso, dodajte sitno seckani kupus, tikvicu ili naribajte sirovi krompir u smesu. So će se manje osetiti, a jelo će biti sočno.

meso
foto: Profimedia

PRESLANO POVRĆE

Sos od povrća spasiće paradajzim. Sitno ga naseckajte u jelo i prokuvajte. Višak soli iz kuhanog povrća uklonićete tako da ga zalijete neslanom vrućom vodom i kuvate nekoliko minuta.

so
foto: Profimedia

kurir.rs/the sun

Bonus video:

02:03

NAPRAVITE RESTORANSKI BIFTEK KOD KUĆE: Najpoznatiji srpski kuvar podelio recept, ništa ukusnije nećete probati!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track