POSNA TRPEZA ZA SVETOG NIKOLU: Ako još ne znate šta će se naći na vašoj trpezi, ovo su najlepši recepti za PREDJELA i GLAVNA JELA!
Foto: Profimedia

lako se spremaju

POSNA TRPEZA ZA SVETOG NIKOLU: Ako još ne znate šta će se naći na vašoj trpezi, ovo su najlepši recepti za PREDJELA i GLAVNA JELA!

Žena -

U nedelju pola Srbije slaviće jednu od najvećih pravoslavnih praznika - Svetog Nikolu.

Mnogi uveliko razmišljaju šta će se od hrane naći na trpezi za slavu. Za Svetog Nikolu se obavezno spremaju posna jela, a mi smo za vas izdvojili nekoliko najlepših predloga.

trpeza
foto: Profimedia

Osim ajvara i posne ruske salate, koji spadaju u klasično posno predjelo, predlažemo vam da napravite prelepu salatu s flekicama i susamom! Ova inovacija sigurno će oduševiti sve goste.

Sastojci: 200 g testenine (flekica), 150 g posnog majoneza, 1 kašičica senfa, 150 g kukuruza šećerca, 200 g karfiola, 1 veća crvena paprika, 1 paprika iz turšije, 1 manji crveni luk, 2 kašike susama, 2 kašike semena suncokreta, 180 g tunjevine.

salata
foto: Printscreen7bakina kuhinja

Topla, ukusna pita uvek je dobrodošla, pa tako i na slavi.

Pita sa pečurkama na vodi

Sastojci: pakovanje šampinjona, pola glavice luka, 1/4 praziluka, 1 šolja soka od paradajza, kore za pitu, so, biber, mešavina začina, origano, voda.

Priprema: Luk, praziluk i pečurke sitno iseckati. U keramički ili teflonski tiganj sipati šolju mlevenog paradajza i na njemu prodinstati luk, praziluk i pečurke, dodati so i začine po ukusu. Kore iseći na 3 duže trake, i ređati jednu na drugu, a između premazati vodom, kečapom ili sokom od paradajza.

Treću koru premazati pripremljenom smesom i saviti u trougao. Trouglove slagati na papir za pečenje u đuvečaru. Peći dok ne porumeni na 200 stepeni. Kada je pečeno, prekriti vlažnom krpom da odmekša.

burek, pita
foto: Profimedia

Ako vam je pripremanje predjela suviše naporno ili nemate vremena, jednostavno, umesto njega pripremite riblju čorbu!

Sastojci: Glave od više vrsta morske ribe, 5-7 glavica crnog luka, 4-5 šargarepa, posna sitna testenina, koren celera, mlevena paprika, malo soli, nekoliko zrna bibera, peršunov list, celerov list, mirođija.

Riblja čorba, Kragujevac
foto: Kurir televizija

Pasulj je svakako neizostavno jelo na posnoj slavi, a mi vam predlažemo fantastični tučeni prebranac.

Sastojci: kilogram tetovca, 3-4 glavice crnog luka, nekoliko čenova belog luka, list lovora, malo bibera. Zaprška: 300 g crnog luka ili praziluka, kašika ulja, mlevena paprika, so i biber po ukusu.

prebranac
foto: Profimedia

Ono što je na mrsnoj slavi pečenje, to je na posnoj svakako riba. Umesto standardnih fileta ili prženih komada ribe, odvažite se i pripremite savršeni riblji paprikaš.

Sastojci: 1,5 kg somovine ili druge rečne ribe, 1 kg luka, 4 dl belog vina, 1 kašika sirćeta, 1,5 dl ulja, 1 kašičica ljute mlevene paprike, 1 kašičica slatke mlevene paprike, 4 zrna bibera, 1 kašika paradajz pirea, 1 kašika peršunovog lišća, 1 kašičica celerovog lišća, mleveni biber, so po ukusu.

pileći paprikaš sa slaninom, paprikaš
foto: Profimedia

Kurir.rs/M.M.

Bonus video:

01:01

Vernici na Nikoljdan (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track