NAJUKUSNIJI RECEPT: Evo kako da napravite i poslužite SLAVSKO ŽITO!
Foto: Shutter

KOLJIVO

NAJUKUSNIJI RECEPT: Evo kako da napravite i poslužite SLAVSKO ŽITO!

Žena -

Koljivo je sastavni deo srpske tradicije i služi se u čast svetitelja koji se slavi, za zdravlje i napredak doma i ukućana.

Pšenično zrno u hrišćanstvu je simbol večnog života, smrti i vaskrsenja, jer kada se seje ono umire i klija, ali iz njega se rađa novi život koji donosi stostruki rod. Slavsko žito se kuva i prinosi u slavu Božiju, u čast svetitelja koji se slavi, za zdravlje i napredak doma i njegovih ukućana, kao i za pokoj duša svih predaka u tom domu.

slava, slavski kolač
foto: Shutterstock

Nakon sečenja kolača žitom se prvo služi domaćin, a zatim i svi ukućani. Onda se služe svi gosti i kako koji gost dolazi na slavu, prvo se poslužuje slavskim žitom.

Žito najčešće služi domaćica ili devojka u kući, ćerka ili unuka i to na slaeći način: domaćica prinese žito gostu, gost ustane, prekrsti se, okrene se domaćinu i domaćici, čestita slavu i uzme žito, nakon čega se ponovo prekrsti i sedne. Poslužavnik sa žitom stoji pored slavske sveće dok traje slava.

Koljivo

Sastojci: 500 g pšenice 400 g kristalnog šećera 400 g mlevenih oraha vanilin šećer 1 kafena kašičica muskantnog oraščića

Priprema: 1. Pšenicu proberite pa prelijte vodom da prenoći. Sutradan potopljeno žito isperite u nekoliko voda i dobro skuvajte u ekspres loncu. 2. Kada je pšenica skuvana ostavite je malo da se ohladi i kada dostigne sobnu temperaturu procedite je, ali nemojte ispirati kako bi ona mogla da zadrži svoj pšenični skrob. 3. Dok je žito još toplo sameljite, ali krupnije. 4. Mlevenu pšenicu pomešajte sa mlevenim orasima i dodajte kesice vanilin šećera i muskantni oraščić po ukusu. Sve to dobro umešajte rukama i prstima, zatim dobijenu smesu stavite u neku plitku činiju i lepo oblikujte rukama. 5. Pospite mlevenim orasima.

žena, žito, dijeta, post, recepti
foto: Shutterstock

(Foto: Shutterstock)

02:09

POLA SRBIJE SLAVI, A POLA IDE NA SLAVU! U nedelju je Sveti Nikola, a ovo su zanimljive činjenice o prazniku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track