Glavna zvezda ruske svečane trpeze - torta sa korama od meda! Šest mekih biskvita sa raskošnim filom od griza i neizostavna čokolada, kombinacija je koja ne može da omane.

Ako još uvek niste odabrali jelovnik za prazničnu trpezu, ova torta će biti pun pogodak.

Ruska torta sa korama od meda
Ruska torta sa korama od meda Foto: Pritnscreen

Kore:

1 jaje

150 g šećera

3 kašike mleka

2 kašike meda

1 kašika masti

300-350 g brašna

kašičica sode bikarbone

malo cimeta

malo narendanog muskatnog orašćića

Fil:

1 l mleka

250 g šećera

10 kašika griza

250 g margarina

Glazura:

100 g čokolade

2 kašike ulja

Priprema:

Testo: Jaja, šećer, med, mast, mleko, sodu bikarbonu, cimet i muskatni oraščić pomešati i kuvati na laganoj vatri uz neprestano mešanje, dok ne provri. Ostaviti da se potpuno ohladi. Dodati brašno i umesiti testo. Testo podeliti na 6 delova i svaki tanko razvaljati na masnom papiru. Iseći 6 krugova iste veličine, a od viška testa napraviti sedmi krug, tj. koru. Po dve kore stavljati na obrnutu stranu tepsije i, zajedno s papirom, peći u zagrejanoj rerni, na 170°C oko 4 minuta (ne smeju da potamne). Vruće kore s papirom slagati jednu na drugu i pritisnuti ih težim predmetom.

Fil:

Skuvati mleko sa šećerom, pa dodati griz. Kuvati uz neprestano mešanje dok se smesa ne zgusne. Ostaviti da se ohladi. Dodati margarin i dobro umutiti mikserom. Nafilovati kore i celu tortu premazati ostatkom fila. Ostaviti tortu da odstoji nekoliko sati, da kore omekšaju. Rastopiti čokoladu sa uljem i glazirati tortu.

Ruska torta sa korama od meda
Ruska torta sa korama od meda Foto: Printscreen/youtube/Moja mala kuhinja

Kurir.rs/I.B.

Bonus video:

Kurir dnevni horoskop za 21.12.2021. Izvor: Kurir