OBRATITE PAŽNJU NA IZVORE ZARAZE U KUĆI: Ovo je 10 opasnih mesta koja vrebaju u VAŠEM DOMU!
Foto: Shutterstock

zanimljivo

OBRATITE PAŽNJU NA IZVORE ZARAZE U KUĆI: Ovo je 10 opasnih mesta koja vrebaju u VAŠEM DOMU!

Žena -

Imate utisak da dobro održavate stan, a onda vam se često dešavaju alergije, kašalj i drugi respiratorni problemi. Ako se to ponavlja, trebalo bi da obratite pažnju na nekoliko mesta i predmeta u svom domu odakle dolaze nečistoće koje mogu i ozbiljno da vas zaraze i razbole.

Naši domovi nisu bezopasni kada je reč o respiratornim i probavnim infekcijama. Proverite mesta na kojima se klice stvaraju i bujaju

stan, soba, kuća, fotelja
foto: Profimedia

Posteljina

Ona je leglo grinja koje dolaze iz kreveta. Najbolje je da vam specijalni servis očisti i dezinfikuje ležajeve, ali je bitno i često menjanje čaršava. Grinje su nezgodne, izazivaju napade kašlja i astme, zato promenite posteljinu na svake dve nedelje. Što češće, to bolje.

Zavese za tuširanje

Pošto su gotovo uvek mokre i retko se kada osuše, na ovim plastičnim zavesama uvek se na dnu i u naborima skupi buđ. Buđ je opasni stanar koji napada pluća i dovodi do neprijatnih infekcija. Perite tuš-zavese bar jednom mesečno u veš-mašini. Ako vidite da je baš puna mrlja - nove nisu skupe.

tuširanje, promaja, prozor
foto: Profimedia

Staza u kupatilu

Na ovu stazu stavljate mokra stopala kad izlazite iz kade ili tuš-kabine. Vlaga je idealna za bakterije, zato i ovu stazu operite u mašini bar jednom nedeljno.

Peškiri

Najlakše je okačiti peškir nakon kupanja. Ali u mokrom peškiru kriju se bakterije koje loše utiču na želudac i varenje. Zbog toga ga nakon upotrebe odmah okačite negde da se osuši.

Lena, Čišćenje
foto: Shutterstock

Kese usisivača

Najbolje je da stariji usisivač držite u ostavi ili sličnom mestu, jer je njegova kesa uvek puna štetnih čestica koje ste usisali. Samo novi proizvodi imaju antialergijske filtere, a oni stari isijavaju prašinu od koje ćete kašljati ili se zaraziti. Kesice menjajte redovno, a i sa usisivača i njegovih nastavaka obavezno svaki put nakon upotrebe obrišite prašinu.

Dlake kućnih ljubimaca

Niti ih je lepo videti, niti su zdrave. Na njima su mrtve ćelije njihove kože, prašina i klice, a to je idealno za grinje i alergije. Redovno kupajte i češljajte kućne ljubimce, a podove i nameštaj usisavajte svaki dan.

Lena, Čišćenje
foto: Shutterstock

Sredstva za čišćenje

Nemoguće ih je izbeći, ali uvek čistom vodom isperite ono što ste oprali sprejevima. Njihov miris ume da bude prejak, a supstance od kojih su napravljeni loše utiču na pluća i generalno na zdravlje.

Ustajala voda u ketleru

Ne ostavljajte vodu u električnom čajniku kako biste je ponovo grejali. Svaki put nalijte svežu, jer u ustajaloj mogu da se nađu hemijski elementi koji s vremenom postaju otrovni, čak i kancerogeni. Dakle, ono što treba da zapamtite je da se u ovaj mali kućni aparat uvek sipa sveža voda!

Lena, Čišćenje
foto: Shutterstock

Ne u cipelama po kući

Iako je običaj izuvanja pred vratima skoro nestao, u danima pandemije - ali i bez nje, obavezno izujte cipele na ulazu i unesite ih u orman za obuću. Na đonovima se nakupi previše mikroba, a među njima je najopasnija ešerihija koli. Još ako imate mališane koji puze, ne oklevajte da ne raznosite bakterije sa ulice po kući.

Lena, Čišćenje
foto: Shutterstock

Hrana u frižideru

Stoji li malo duže, hrana u frižideru je jedan od najvećih izvora zaraze. Ne samo što on uvek mora da bude čist već hranu u njemu treba redovno proveravati da li je još sveža. Posebno je opasna sirova piletina, na kojoj ume da se nakupi ogroman broj bakterija.

Lena, Čišćenje
foto: Shutterstock

(Kurir.rs/Lena/pripremila Ljilja Jorgovanović)

Bonus video:

01:17

Danica Maksimović progovorila o odnosu sa sinom Milošem: Leteće tu perje da vam kažem ja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track