SMANJITE GREJANJE: Spavanje u pretoploj prostoriji loše utiče na zdravlje
Foto: Profimedia

ZA BOLJI SAN

SMANJITE GREJANJE: Spavanje u pretoploj prostoriji loše utiče na zdravlje

Žena -

Da bismo mogli pravilno da funkcionišemo i izborimo se sa svakodnevnim izazovima, neophodan je dobar san. Ali, kako bi san bio kvalitetan, potrebno je da na neke stvari obratite pažnju.

Mnogi vole da spavaju u toplom prostoru, naročito kada dođu hladni zimski dani. Ali, stručnjaci tvrde da to baš i nije toliko zdravo. Istraživanja su pokazala da se na zdravlje čoveka bolje odražava kada je temperatura u sobi niža. Visoka temperatura podstiče lučenje kortizola, tzv. hormona stresa, dok spavanje u hladnijim prostorijama pomaže u njegovom održavanju.

Noćna Mora
foto: Profimedia

Noćne more Naučnici, takođe, tvrde da spavanje u toploj sobi može uticati i na loše snove, koji se često povezuju sa stresom. Prosečna temperatura za kvalitetan san i dobro zdravlje je oko 18 stepeni, a sve iznad toga može se negativno odraziti. Kako bismo uspeli da se naspavamo, potrebno je da izgubimo jedan stepen unutrašnje temperature koja iznosi oko 37 stepeni. Taj stepen obično gubimo kroz lice i glavu, odnosno delove tela koji nisu pokriveni. U dubokom snu naše telo obnavlja ćelije, poboljšava memoriju, ali nije u stanju da reguliše temnperaturu, objašnjavaju stručnjaci. Ukoliko spavate u pretoploj sobi, temperatura vašeg tela ne može postići normalnu koja mu je potrebna.

hrkanje
foto: Profimedia

Uticaj na hrkanje Doktori ističu da niže temperature mogu pomoći i osobama koje hrču. Preporučuje se korišćenje pokrivača od pamuka ili prirodnih materijala jer oni održavaju temperaturu. Spavaću sobu zagrejte u toku dana, a pre nego što krenete na spavanja grejanje ugasite, savetuju stručnjaci.

(Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track