MISTERIOZNE STVARI O ŽENAMA: Naučnici otkrivaju 7 činjenica o telu lepšeg pola koje malo ko zna!
Foto: Profimedia

RETKO SE O TOME PRIČA

MISTERIOZNE STVARI O ŽENAMA: Naučnici otkrivaju 7 činjenica o telu lepšeg pola koje malo ko zna!

Žena -

Žene su, slažu se mnogi, uvek bile i ostaće veliki misterija. No, naučnici su ipak uspeli da otkriju nekoliko zanimljivih činjenica o ženskom telu, za koje možda ni mi same ne znaju.

Postoje neke poprilično neobične razlike između muškaraca i žena, a kada vidite o čemu se radi, mogli bi se iznenaditi. Na neke od ovih činjenica verovatno nikad niste ni pomislili.

krevet, žena, tužna
foto: Profimedia

1. Žensko srce kuca brže

Veličina srca kod žena iznosi dve trećine ukupne veličine srca muškarca. Teži u proseku 120 grama, dok je srce muškarca otprilike 180 grama. Žensko srce kuca od 78 do 82 puta u minuti dok muško srce ima 70 do 72 otkucaja.

2. Sporije vare hranu

Sistem za varenje kod žena hranu vari pet puta duže u poređenju s muškarcem.

3. Imaju jači imunitet

Žene imaju aktivniji imunitet pa se lakše bore protiv infekcija, no zbog preaktivnog imuniteta sklonije su autoimunim bolestima.

posao, srećna, mobilni telefon, radost
foto: Profimedia

4. Trepću više od muškaraca

Treptanje podmazuje oči i štiti ih od stranih tela koja ulaze ili od iritacije. Zbog višeg nivoa hormona estrogena u svom sistemu, žene trepću više.

5. Koža im je mekša i osetljivija

Koža kod muškaraca je tvrđa i gušća za razliku od ženske. Samim time ženska je koža osetljivija. Zbog toga žene češće dobijaju akne i bore.

6. Više plaču

Žene godišnje plaču 30 do 64 puta, dok muškarci plaču tek 6 do 17 puta. Suze naime sadrže veliku količinu prolaktina, hormona koji je u uskoj vezi s emocijama. Kod žena je nivo ovog hormona puno veći nego kod muškaraca.

7. Imaju bolji osećaj ukusa

Žene imaju više ukusnih pupoljaka na jeziku i s evolucijskog stajališta to se povezuje s njihovom zaštitom potomstva tokom i nakon trudnoće. Žene takođe imaju i intenzivniji osećaj mirisa od muškaraca.

8. Žene su genetski fleksibilnije nego muškarci

Pliće karlice kod žena čine ih fleksibilnijima u području kukova u poređenju s muškarcima. Samim time imaju veći raspon pokreta. Razlike u fleksibilnosti veće su za vreme trudnoće.

trudnoća
foto: Profimedia

Kurir.rs/Sjeverni.info

Bonus video:

00:08

ŽENA ZVEZDE GRANDA RAZGOLITILA SE USRED ZIME: Voditeljka pozirala sva u ZLATNOM i omamila jači pol

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track