MILKA RAIČEVIĆ: Orah je bez premca, obradujte ukućane ovim fantastičnim kolačićima...
Foto: Privatna Arhiva

i hranljiv i lekovit

MILKA RAIČEVIĆ: Orah je bez premca, obradujte ukućane ovim fantastičnim kolačićima...

Žena -

Orah je najzdraviji od svog koštunjavog voća, sadrži duplo više antioksidanata i obilje minerala

orah, orasi
foto: Shutterstock

Kad domaćice prave sitne kolače, kao glavni sastojak često stavljaju orahe. Celi, iseckani, samleveni – sitnim desertima daju čaroban ukus. Ali nema ovo koštunjavo voće samo tu prednost: izuzetno je zdravo i svako treba da ga jede!

- Omega–3 masne kiseline, koje sadrži u obilju, imaju dokazana protivupalna svojstva; štite kardiovaskularni sistem, snižavanju krvni pritisak, teraju loš holesterol... Dovoljno je da pojedete samo 30 do 50 g oraha dnevno i znatno ćete smanjiti rizik od opasnih srčanih bolesti - kaže za Kurir nutricionistkinja i dijetetičarka Milka Raičević.

nutricionista Milka Raičević
foto: Privatna Arhiva

Antioksidansi u orasima su boljeg kvaliteta u odnosu na one koji se nalaze u drugom koštunjavom voću i efikasnije sprečavaju oštećenja ćelija. Zaštitnici su zdravlja i u borbi protiv kancera.

DOBRI I ZA DIJETU

- Iako je kalorijska vrednost oraha dosta velika, 100 g ima oko 650 kcal, ako se unose u kontrolisanim količinama mogu da podstaknu gubitak telesne težine jer nas vrlo brzo zasite. Dobra strana oraha je i što obiluju proteinima, vlaknima i vitaminima. Izuzetno su bogati vitaminima grupe B: B1, B2, B3, B5 i B6, a mogu da se pohvale i vitaminima A, E, PP. Od minerala treba izdvojiti kalijum, kalcijum, natrijum, gvožđe, fosfor i magnezijum. Kad se sve sabere – pravo bogatstvo!

I OVO TREBA DA ZNATE - Orah je uvek odličan dodatak i slatkim i slanim jelima - Lišće oraha se koristi za proizvodnju vina - Čaj od lista oraha pomaže kod obolelih desni - Orahovaču možete da napravite od zelene opne ploda - Smola od oraha je jestiva, puna je eterničnih ulja - Lišće i kora oraha koriste se kao laksativ - Kora oraha je odlična kod problema sa kožom i u tretmanima rana - Kada se prokuva sok od zelenih opni i doda med, dobija se lek za grlo.

orah, orasi
foto: Profimedia

ČOKOLADNI MAFINI SA ORASIMA

kolač, čokoladni mafini, mafini
foto: Profimedia

Sastojci: - 1/2 šolje iseckanih oraha - 100 g čokolade - 2 jaja - 1 i po šolja brašna - 1 šolja šećera - 1 šolja kiselog mleka - 1/2 šolje ulja - 2 velike kašike putera - 1 kesica praška za pecivo - 1 kesica vanila šećera

Priprema: 1. Umutite jaja sa puterom, uljem i šećerom. 2. Kad dobro sve umutite, dodajte brašno sa vanilom, praškom za pecivo i kiselim mlekom. 3. Sve dobro izmešajte, a ako je smesa malo ređa – dodajte još malo brašna. 4. U smesu umešajte krupno seckane orahe i izmrvljenu čokoladu, 5. U pripremljene kalupe za mafine raspodelite smesu do dve trećine visine kalupa. 6. U rerni, na temperature od 185 stepeni pecite mafine oko 25 minuta. U još tople mafine utisnite orah.

MEDENJACI SA ORASIMA

medenjaci
foto: Profimedia

Sastojci: - 100 g iseckanih oraha - 3 jaja - 6 velikih kašika meda - 250 g brašna – 2,5 dl ulja - 1 velika kašika soda bikarbone - 1 mala kapika cimeta

Priprema: 1. Umutite mikserom u prigodnoj dubljoj posudi jaja, šećer, med, sodu bikarbonu i ulje. 2. Kad dobijete jednoličnu masu, dodajte brašno i napravite testo. Od testa pravite loptice. Testo treba da bude mekano, ali loptice ne smeju da se razlivaju. 3. Uključite rernu da se ugreje na 150 stepeni. 4. Dok se rerna greje, medenjake poređajte u pleh za pečenje koji ste postavili papirom za pečenje, ostavljajući rastojanje između njih. 5. Medenjake pecite oko 20 minuta. Ako ih čuvate u zatvorenoj kutiji, dugo će ostati mekani.

Kurir.rs / B.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track