KOLAČ KOJI SE PRAVI ZA BOŽIĆ: Ukusne BRESKVICE su naše bake redovno mesile, a ovaj recept je SAVRŠEN! (RECEPT)
Foto: Profimedia

LAKO SE PRAVI

KOLAČ KOJI SE PRAVI ZA BOŽIĆ: Ukusne BRESKVICE su naše bake redovno mesile, a ovaj recept je SAVRŠEN! (RECEPT)

Žena -

Breskvice su tradicionalni slatkiš koji su naše bake i mame pripremale svakog Božića na opšte veselje svih mališana. Sočne i ukusne, jednostavno se pripremaju.

breskvice
foto: Profimedia

Recept za breskvice

Sastojci:

  1. 4 jaja
  2. 250 g šećera
  3. kašičica mleka u prahu
  4. kesica praška za pecivo
  5. 500 g brašna
  6. 2 dl ulja

narendana korica limuna

Za nadev:

  1. 2 dl mleka
  2. 250 g mlevenih oraha
  3. 2 kašičice ruma
  4. 200 g šećera
  5. 1 dl vode
  6. po prstohvat žute i crvene boje
  7. 150 g šećera za posipavanje

Priprema:

Jaja, šećer, mleko u prahu, prašak za pecivo i 4 kašičice brašna pomešajte i ostavite neka miruje 15 minuta. Dodajte ulje, koricu limuna i ostatak brašna, te umesite glatko testo. Oblikujte kuglice veličine oraha i pecite oko 10 minuta na 170°C.

Tople breskvice s donje strane izdubite kašičicom. Pomešajte orahe za nadev sa šećerom, usitnjene mrvice od izdubljenih breskvica i rum, pa prelijte mešavinu mlekom. Svaku polovinu napunite nadevom i spojite po dve u breskvicu.

U dve posude razdelite vodu i u svakoj umutite boju. Obojite breskve, prvom žutom, pa zatim crvenom bojom i obilno uvaljajte u šećer. Ostavite neka se suše na vazduhu najmanje 12 sati.

Savet:

Breskvice su neizostavni deo srpske božićne poslastice. Breskvice su ukusnije što duže stoje. Umesto mleka u prahu, u smesu možete dodati i kašičicu kisele pavlake, koje će mu dati jednaku prhkost.

breskvice
foto: Profimedia

Kurir.rs/magazin. novosti

Bonus video:

05:08

METEOROLOG ĐURIĆ DAO DUGOROČNU PROZNOGU ZA DECEMBAR! Evo da li će za Novu godinu i Božić biti MRAZA I SNEGA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track