CRNI LED VREBA NA ULICI: Evo kako da sprečite da se OZBILJNIJE povredite na njemu
Ilustracija, Foto: Ana Paunković

opasnost

CRNI LED VREBA NA ULICI: Evo kako da sprečite da se OZBILJNIJE povredite na njemu

Žena -

Sneg je ovih dana izazvao pravi kolaps, što na putevima, što na trotoarima, a nije lako kretanje ni u svojstvu vozača ni u svojstvu pešaka. Posebna opasnost je "crni led", pojava zbog koje su ortopedima i traumatolozima ovih dana pune ruke posla.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Ana Paunković

"Crni led", je pojava kada trotoar izgleda kao da je vlažan, a na njegovoj površini zapravo se stvorila poledica, a padovi na ovakvim površinama dovode do ozbiljnih povreda.

Da bi se izbegle povrede, stručnjaci uglavnom preporučuju da ruke budu slobodne kako bi se balansiralo pri hodanju, ali i hod poput pingvinskog. U ovakvim danima bitno je izbegavati prolaze kao prečice, kao i sve neočišćene delove između zgrada, a koristite rukohvate kad god ih ima, čak i kada vam se čini da nije neophodno.

Isprobajte ove cake koje će na minimum svesti mogućnost da padnete.

- Na poledici hodajte kao pingvin. To geganje pomaže da vam centar ravnoteže bude u nozi koja je u iskoraku. I naravno, vucite noge po površini, a ruke raširite što više kako biste proširili centar ravnoteže, baš kao pravi pingvin.

- Može i kao balerina. Najgora stvar koju sebi možete da uradite kada se krećete po zaleđenoj površini jeste da punom petom stajete na nju, jer će noga kliznuti unapred. Zato gazite celim stopalom ili na prstima.

- Na stepenicama uvek prvo spustite obe noge na stepenik pa onda krenite na sledeći. Ako pokušate da se stepeništem krećete uobičajeno, velike su šanse da padnete.

- Neka vam ruke uvek budu slobodne. Zaboravite i na telefon i na džepove. Tako ćete moći da se zaštitite ako dođe do pada.

- Ušuškajte se u što više slojeva odeće koja će zaštititi telo i ublažiti posledice pada.

- Ako pri hodanju koristite štap, obavezno na vrh štapa zakucajte ekser jer se štap sa šiljkom zabada u led.

- Postoje i specijalni dodaci za obuću sa iglicama koji mnogo olakšavaju hodanje po ledu, ali možete i sami da grubljim čarapama odsečete vrh. Takvu čarapu navucite preko obuće.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Ana Paunković

U slučaju pada mogu se javiti različite povrede, a lekari kažu da sve kao prvi simptom imaju bol. Kasnije se javlja otok ili krvni podliv, hematom. Ako je povreda primetna ili osećate da nešto 'krcka' na povređenom mestu odmah pozovite Hitnu pomoć, mirujte i ne preduzimajte ništa na svoju ruku.

Iz iskustva ortopeda i fizioterapeuta, ljudi su skloni da se leče raznim melemima koje sami prave, mastima i preparatima koje im je neko preporučio. Lekari upozoravaju da to ne treba raditi, jer nije ista terapija kada je reč o prelomu i naprsnuću kostiju. Ni hirurg ne može da postavi dijagnozu bez snimka i zato je važno da se javite lekaru.

Za slučaj da hitne pomoći nema i da neko drugi vozi povređenog do bolnice treba paziti da se što manje pomera kako se povreda ne bi dodatno zakomplikovala. Dok ne stigne prva pomoć ili dok ne stignete do lekara priručnim tvrdim predmetom imobilišite povređeno mesto. Lekari mesto preloma obično imobilišu gipsom ili longetom, koji se, zavisno od mesta i težine preloma, nose između tri i pet nedelja.

Ako pri padu udarite glavu treba je odmah snimiti i ukoliko je potrebno lekar će odrediti terapiju. Ovakvi padovi su opasni jer se prvi simptomi ozbiljnijih povreda, poput zamućenog vida, dupliranja slike, povraćanja i glavobolje, mogu javiti i nakon tri dana.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Ana Paunković

(Kurir.rs/Blic Žena)

Bonus video:

00:24

Milica Pavlović pokazala kako izgleda bez trunke šminke

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track