TRIKOVI ZA ČISTU DESETKU! Oporavite kosu same, nema potrebe da dodatno RAZBOLITE vaš novčanik!
Foto: Profimedia

baKini saveti

TRIKOVI ZA ČISTU DESETKU! Oporavite kosu same, nema potrebe da dodatno RAZBOLITE vaš novčanik!

Žena -

Pripadnice lepšeg pola često ne pitaju za cenu kada je nega kose u pitanja, ali savršen izgled mogu da obezbede i uz pomoć nekoliko jeftinih sastojaka kojih ima u svakoj kući.

Kod žena se problemi s kosom obično javljaju usled hormomskih promena, tokom trudnoće i nakon porođaja, u menopauzi. Stres i hladnoća dodatno utiču na njen kvalitet.

Online Kupovina, Kosa, četka, Kovrdže
foto: Promo

Drage žene, sigurno će vas obradovati stari bakini saveti kako da sprečite opadanje kose, nahranite je i hidrirate i vašem najupečatljivijem ukrasu povratite sjaj. Ne bi bilo loše da ovaj tekst poturite i muškarcima, jer sve što važi za vas, važi podjednako i za jači pol.

Dlaka se sastoji od 85 – 90% proteina, 10 – 15 % vode, minerala, masti i melanina

Tačno je da masna ili suva, gusta ili retka kosa zaslužuje svu potrebnu negu, ali često pranje, uz korišćenje skupih preparata, neće mnogo uticati na njen oporavak. Samo može dodatno da „razboli“ vaš novčanik!

STARINSKI „FRIZERAJ“

Naše bake nisu imale često prilike da idu, kako su govorile - u frizeraj, ali su dobro znale kako kosi da održe ili podignu kvalitet. Nećete se pokajati ako i vi poslušate njihove dragocene savete, žene koje su to učinile tvrde da su rezultati brzo vidljivi:

-Najbolje je da za zdrav izgled kose pomešate sok jednog limuna u čaši vode. Procedite sve kroz gazu i prelijte kosu, neka stoji na glavi nekoliko minuta.

Povrće, Zdrava Hrana
foto: Shutterstock

Namirnice bogate vitaminima A, B i C (šargarepa, krastavac, riba...) pomoći će vam u borbi protiv opadanja kose

-Ispirajte povremeno kosu mineralnom vodom, obnovićete sjaj.

-Kosu možete posle farbanja i upotrebe preparata za oblikovanje da osvežite i glinom koju mnogi drže u kući zbog problema sa kostima. Nežno je utrljajte u kosu, ostavite 15 minuta da deluje, pa je isperite.

-Na ispucale krajeve svaki drugi dan nanesite ulje kantariona, a lomljivoj kosi na put staje i mešavina žumanceta i kašike meda. Ostavite da na kosi odstoji oko 15 minuta i potom je isperite.

Pirinač
foto: Shutterstock

Ne bacajte vodu u kojoj se kuvao pirinač, savršena je za brži rast kose, smanjuje opadanje vlasi, regeneriše ih zahvaljujući vitaminima B, C i E, a skrob im daje snagu. Masirajte vodom glavu 5 – 10 minuta

-Naše bake su kosu prelivale i flašom zasoljene vode! Gustinu su obezbeđivale tako što su u litar vode stavljale kašiku soli (najbolje morske).

-Perut ćete takođe elminisati ako jednom u sedam dana umasirate morsku so u kožu glave, pa dobro isperete.

-Ako ste ofarbali kosu u plavo, treba posle pranja da je isperete čajem od kamilice, boja će duže trajati. Crnkama će u tu svrhu poslužiti mešavina čaja od žalfije sa malo vode i dve kašike voćnog sirćeta.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

01:32

POD LUPOM DEJANA MILIĆEVIĆA: Kakva je to dinastija haljina i mokra kosa SARE JO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track