NAUČITE DETE DA GLEDA NA SAT: Najbolje je da mališanima kroz igru približite vreme!
Foto: Shutterstock.

Koliko je sati?

NAUČITE DETE DA GLEDA NA SAT: Najbolje je da mališanima kroz igru približite vreme!

Žena -

Vreme je nešto što se ne vidi, pa je zato gledanje na sat klincima u početku veoma komplikovano, a naročito ih zbunjuje to što se ovde polazi od nule, a ne od jedinice, prvog broja od kojeg ste ih inače učili da broje.

Najbolje se uči kroz igru

Nabavite veći sat sa arapskim brojevima, uočljivom razlikom između male i velike kazaljke i jasno označenim minutima i tražite od deteta da proceni koliko sati ili minuta neka radnja traje.

dete sat, sat, dee uči da gleda na sat
foto: Shutterstock.

Na primer, koliko mu vremena treba da opere zubiće, da doručkuje ili da se spremi za vrtić, a kad niste kod kuće, neka proceni koliko npr. traje zeleno svetlo na semaforu. Tako će najbolje razviti pojam o vremenu i shvatiti razliku između sati i minuta.

Kada je vreme za spavanje

Nacrtajte na nekoliko papira po jedan sat: prvi neka pokazuje vreme kad dete ustaje (sedam sati), drugi vreme kad kreće u zabavište (pola osam), treći vreme za ručak (dva sata), četvrti vreme za večeru (sedam sati uveče) i peti vreme odlaska na spavanje (devet sati), pa kad dođe vreme za određenu radnju, pokažite mališanu odgovarajući sat.

Tako će za malo vremena upamtiti raspored kazaljki i shvatiti pojam vremena (pre i posle podne). Imajte na umu da je deci veoma teško da shvate da dan ima 24 sata, sat 60 minuta, a minut 60 sekundi.

dete sat, sat, dee uči da gleda na sat
foto: Shutterstock.

Sat od kartona

Budite strpljivi i odvojte vreme da na kreativan način naučite dete da gleda na sat. Isečen krug i dve kazaljke od kartona, igla kojom ćete sve to sastaviti i flomaster za pisanje brojki je sve što vam treba da napravite improvizovani sat. Onda zatražite od njega da malu kazaljku stavi na trojku, a veliku na 12, pa mu kažite: "Sada je tri sata. šta radimo u to vreme?" Kad vam dete odgovori, nastavite igru pomerajući kazaljke.

dete sat, sat, dee uči da gleda na sat
foto: Shutterstock.

Neka vam dete pomogne da navijate budilnik i obavezno mu kupite jedan zanimljiv satić koji će nositi na ruci, pa ga s vremena na vreme zapitkujte koliko je sati. Uz ove male trikove vaš mališan će lako i jednostavno savladati ovu veštinu.

dete sat, sat, dee uči da gleda na sat
foto: Profimedia

Kurir.rs/N.B.

Bonus video:

03:41

Sve tajne barovaca otkrivene! Rijaliti učesnici nikad ISKRENIJI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track