OSNAŽITE ORGANIZAM: Benefiti redovnog konzumiranja crnog čaja
Foto: Shutterstock

PIJTE BEZ ZASLAĐIVAČA

OSNAŽITE ORGANIZAM: Benefiti redovnog konzumiranja crnog čaja

Žena -

Uspešno popravlja raspoloženje, a pogoduje i osobama koje pate od depresije

Crni čaj ima neverovatna lekovita svojstva, a ukoliko ga redovno pijete, organizam će vam biti zahvalan. Njegova najpoznatija karakteristika je gorak ukus koji nećete zaboraviti, a zbog njega je u Kini i dobio ime crni čaj. Ovaj čaj se pije bez zaslađivača da bi sva njegova lekovita svojstva došla do izražaja. Evo zašto bi trebalo redovno da pijete ovaj čaj.

čaj, piju čaj, ljudi
foto: Profimedia

Smanjuje stres, ublažava anksioznost Crni čaj sadrži od dva do četiri odsto kofeina. Upravo će vam kofein pomoći da ostanete budni i koncentrisani. Osim toga, ovaj napitak dokazano ublažava stres i anksioznost. Uspešno popravlja raspoloženje, a pogoduje i osobama koje pate od depresije.

stres
foto: Shutterstock

Podstiče mršavljenje Crni čaj pomaže u razgradnji masnoća u organizmu, zbog čega se smatra važnim sredstvom prilikom mršavljenja. Zbog izraženih antioksidativnih svojstava, ovaj čaj je moćan kada je gubljenje kilograma u pitanju. Takođe, koristi se za detoksikaciju organizma, izbacivanje nataloženih toksina, a pomaže telu i da održi optimalan nivo hidratacije.

mršavljenje
foto: Profimedia

Čuva gustinu kostiju Zbog visokog sadržaja fluorida, pomaže u očuvanju gustine kostiju i zdravlja zuba. Od davnina se crni čaj koristio u narodnoj medicini za ublažavanje bolesti desni, kao i protiv kvarenja. Takođe se upotrebljavao i kao prirodni kozmetički preparat protiv umornih očiju i podočnjaka.

Čuva zdravlje srca Pregled relevantnih studija objavljenih u poslednjih 15 godina pokazuje da dnevno konzumiranje tri ili više šoljica crnog čaja može da smanji rizik od koronarne bolesti i generalno pogoduje zdravlju srca i srčanih arterija.

srce, Doktor
foto: Shutterstock

(Kurir.rs)

01:42

ČAJ KOJI RASTE SAMO NA RTNJU: Afrodizijak, dobar za disanje, raspoloženje (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track