SUPERHRANA PREPUNA VITAMINA I MINERALA: Kakao smanjuje stres i depresiju
Foto: Profimedia

BOAT ANTIOKSIDANSIMA

SUPERHRANA PREPUNA VITAMINA I MINERALA: Kakao smanjuje stres i depresiju

Žena -

Sirov, u komadićima ili u prahu, po svojim nutritivnim svojstvima smatra se jednom od najzdravijih namirnica na svetu

Glavni je sastojak čokolade i biljka od koje se prave najukusniji napici. Lekovit je, egzotičan i ukusan. Koristi se u prirodnoj medicini, kulinarstvu, pri pravljenju različitih napitaka. Kakaou su pripisivane božanske osobine.

kakao, kakao napitak
foto: Profimedia

Magnezijum Sadrži veliku količinu magnezijuma. Zbog toga je izuzetno pogodan kao terapija kod oboljenja koja nastaju zbog nedostatka magnezijuma. Kao posledica nedostatka magnezijuma može se javiti stres i nervoza, grčevi u mišićima nogu, a s obzirom na to da je magnezijum važan za gotovo sve procese u organizmu, nedostatak ovog minerala može da ugrozi i rad srca, mozga, gastrointestinalnog trakta i sl. Korišćenjem kakaoa nadoknadićete gubitak magnezijuma.

Kakao
foto: Profimedia

Antioksidansi Po svom sastavu kakao je izuzetno bogat antioksidansima, koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma. Antioksidansi štite organizam od bolesti i od slobodnih radikala, koji su glavni uzrok starenja. Zapravo, kakao sadrži najveću koncentraciju antioksidanasa, u poređenju s bilo kojom drugom namirnicom na svetu. Ti antioksidansi uključuju polifenole, katehine i epikatehine. Pored antioksidanasa, kakao sadrži i velike količine gvožđa, vitamina A, B, C, E, zatim hroma, mangana, cinka. Kakao smanjuje stres i depresiju, štiti od bolesti srca i krvnih sudova, kao i od mnogi vrsta raka. Pomaže kod regulacije šećera u krvi i holesterola. Takođe, podstiče bolje pamćenje i koncentraciju.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:27

DIM SE ŠIRI KROZ BUBANJ POTOK NAKON EKSPLOZIJE U FABRICI EDEPRO: Put blokiran, meštani se plaše za zdravlje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track