PROBLEM ZVANI MIGRENA: Kako da porazite nesnosnu glavobolju?
Foto: Shutterstock

POMOĆ

PROBLEM ZVANI MIGRENA: Kako da porazite nesnosnu glavobolju?

Žena -

Iako nije u potpunosti dokazano, smatra se da su uzroci nastanka bola kombinacija genetskih faktora i faktora okruženja, recimo stresa. Ipak, postoji nekoliko načina pomoću kojih je možete ublažiti

Migrena je vrsta jake glavobolje koja naglo počinje i jedna je od najčešćih hroničnih bolesti današnjice. Glavobolje su tipične, jednostrane, pulsirajuće, praćene mučninom, povraćanjem. Javlja se osetljivost na svetlost, mirise, buku, a intenzitet glavobolje se pojačava u toku fizičkih aktivnosti. Iako uzroci migrene još uvek nisu poznati, smatra se da su najčešće provocirane menstrualnim ciklusom kod žena, alkoholom, umorom, glađu, stresom, klimatskim promenama, specifičnom hranom (čokolada, punomasni sirevi, lešnici, bademi, orasi, suhomesnati proizvodi, voće bogato vitaminom C). Ukoliko postoji i nasledni faktor, ovako opisanu glavobolju nije teško dijagnostifikovati. Međutim, opisane glavobolje mogu trajati i duže od 72 sata i mogu biti vrlo česte, nekada i svakodnevne.

Bavljenje sportom Bavite se fizičkom aktivnošću najmanje tri puta nedeljno po 30 ili 40 minuta. Stručnjaci smatraju da postoji direktna veza između vežbanja i ublažavanja glavobolje. Naime, vežbanje je neophodno ukoliko želite da se osećate bolje. Takođe, isprobajte i vežbe za opuštanje poput joge ili meditacije.

Vežbanje, žene, vaga, Mršavljenje, dijeta, dupe, kardio, Ishrana
foto: Shutterstock

Redovan raspored spavanja Svake noći idite na spavanje u isto vreme. Pridržavajte se istog pravila i kada je reč o ustajanju ujutro, čak i kada je vikend. I nedostatak sna i preterano spavanje mogu uzrokovati migrene.

Suplementi magnezijuma Simptomi nedostatka magnezijuma u organizmu su: migrene, hladne ruke i stopala i grčenje mišića u nogama. Idealno bi bilo da konzumirate 400 mg magnezija dnevno.

Magnezijum
foto: Profimedia

Izbegavajte namirnice koje su okidač Ako popijete čašu vina i dobijete migrenu, onda je vino jedan od okidača i trebalo bi da ga izbegavate. Druge namirnice koje su najčešće problematične kada je reč o migrenama su: čokolada, aditivi, hrana prepuna konzervanasa i zaslađivača.

Izbegavanje kofeina Pacijenti često ne shvataju da je kofein krivac, iako im pomaže da se osećaju bolje. Realnost je ta da je odvikavanje od kofeina ono što im zadaje migrene. Popiju kafu, osećaju se dobro naredna dva sata, ali onda sledi pakao.

kafa
foto: Profimedia

Preventivni tretmani Pitajte svog lekara o najboljoj preventivnoj opciji za vas, koja može da uključuje beta-blokatore, antihipertenzive, antiepileptike...

(Kurir.rs)

00:23

Roditelji ovako štite decu od koronavirusa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track