OPREZNO SA OVOM HRANOM: Pet namirnica koje nikako ne prijaju zubima
Foto: Promo

Da osmeh što duže blista

OPREZNO SA OVOM HRANOM: Pet namirnica koje nikako ne prijaju zubima

Žena -

Najpoznatiji neprijatelji zdravih zuba svakako su bombone i slatkiši. Ipak, nisu samo slatke i nezdrave namirnice štetne za zube

saveti, zdravlje, trikovi, pranje zuba
foto: Shutterstock

Iako su neke od njih zdrave i korisne za organizma, važno je znati da mogu naškoditi zdravlju zuba, pa ih treba ili izbegavati, ili obavezno oprati zube posle njihovog konzumiranja.

Suvo voće

Iako je ovo idealna poslastica i svakako je zdraviji izbor od čokolade ili kolača, suvo voće obiluje šećerima, pa se zbog toga lepi za zube. Šećer hrani bakterije u ustima, što može podstaći kvarenje zuba. To ne znači da ga ne trebate jesti, samo obavezno operite zube nakon konzumiranja.

Zdravlje, Vitamini, Suvo Voće

Sokovi

Napici poput gaziranih ili industrijski prerađenih sokova veoma su štetni za zdravlje zuba. Ukoliko često pijete ove napitke, zube izlažete kiselini koja se nalazi u tim sokovima, a koja loše utiče na zubnu gleđ.

Sok, Vitamini
foto: Profimedia

Tvrde bombone

Baš poput sokova, tvrde bombone su loš izbor za oralnu higijenu jer se dugo zadržavaju u ustima. Naime, dok ih držite u ustima i čekate da se rastope, one puštaju šećer koji se zadržava na zubima.

Mera, Bombone, Lopata, Mentol, Bombona
foto: Fonet 2013

Citrusi

Hrana bogata kiselinom, poput citrusa ili paradajza, može biti uzrok pojave karijesa, pogotovo kad se jede sama. No, nema razloga da preskačete ove namirnice sve dok nakon konzumacije usta isperete vodom.

limun
foto: profimedia

Kafa i čaj

Poznato je da kafa i čaj zbog kofeina ostavljaju mrlje na zubima. Osim toga, nakon popijene šolje kafe ili čaja zubi postaju lepljiviji, pa se i hrana koju kasnije jedete lakše zadržava na njima.

Zubi, osmeh
foto: Profimedia

Kurir.rs

Bonus video:

00:10

Evo kako je Maja Marinković reagovala na Carevo pljuvanje Dalile

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track