ŠPORET SA INDUKCIONOM PLOČOM BRZ JE I ŠTEDLJIV: Ima brojne prednosti, ali i OVU MANU!
Foto: Shutterstock

ako OBNAVLJATE KUHINJU

ŠPORET SA INDUKCIONOM PLOČOM BRZ JE I ŠTEDLJIV: Ima brojne prednosti, ali i OVU MANU!

Žena -

Poželeli ste novi šporet, i to indukcijski. Indukcione ploče su najnovije tehnološko dostignuće, razlikuju se od šporeta na struju i plin, veoma su lepe i spadaju u najmoderniji dizajn kuhinja. Prednosti su im brojne, mada treba da obratite pažnju na nekoliko detalja.

Pre nego što kupite glatku staklenu površinu sa obeleženim krugovima za posuđe, najpre treba da znate kako indukciona ploča radi. U njoj se nalaze čestice gvožđa ispod koje su grejači. Kada se indukcioni šporet uključi, navoji na grejačima počinju da se greju elektromagnetnom energijom koju aktivira gvožđe, njegove čestice se mešaju i to brzo zagreva posuđe koje se nalazi na šporetu. Ploča je hladna, može da se dodirne rukom, ali je posuđe vruće. Sve se dešava veoma brzo, za razliku od kuvanja na struju i plin, gde prvo čekamo da se zagreju ringla ili plamenik. Osim ovoga, ovakvi šporeti prednjače još iz nekoliko razloga.

ZBOG ČEGA SU DOBRE

Bezbedno kuvanje

Ne ispuštaju toplotu niti plin u vazduh, tako da ne može da dođe do požara. Greju samo sudove koji u sebi sadrže gvožđe. Prestaju sa radom čim skinete šerpu sa ploče, čime nestaje rizik od toga da šporet slučajno ne isključite.

Kuhinja
foto: Shutterstock

Brzo se zagrevaju

Neuporedivo su brže od plinskih i električnih šporeta jer nema čekanja da se toplota prenese sa ringli i plamenika na posuđe. Voda provri i ulje se zagreva skoro momentalno.

Ušteda struje

Toplota pomoću koje se greje posuđe ne gubi se u procesu prenosa jer se zagrevaju isključivo lonci i šerpe. Čim se uklone sa šporeta, nema zagrevanja vazduha, niti čekamo da se šporet ohladi.

Brzo kuvanje

Idealan za žene koje vole brzu pripremu hrane, da ne čekaju da se ringla postepeno zagreva i tako gubi na vremenu. Moderne domaćice obožavaju indukcionu ploču jer hrana brže bude gotova.

Kuhinja
foto: Shutterstock

Ne možete se opeći

Pošto je uvek hladna, i tokom kuvanja ni vi, a pogotovo deca, niste u opasnosti da se opečete ako dodirnete površinu ploče. Vrelo je samo posuđe. Može odmah da se izbriše i očisti, a da se ne dodirne vrelina ringle.

Kontrola temperature

Sa indukcijskom pločom može da se postigne najpreciznija toplota na kojoj se kuva jelo, tako da je manja verovatnoća da hrana iskipi ili izgori. To je velika prednost u odnosu na električni šporet, koji se dugo zagreva i hladi, i plinski, na kome je teško postići preciznu temperaturu.

MANE INDUKCIONIH PLOČA

Jača cena

Skuplje su od ostalih vrsta šporeta jer su najmodernija bela tehnika. Kupuju se na duže staze jer se ulaganje isplati zbog uštede energije. Ali, kako ih stanovništvo sve više kupuje, tako postepeno i pojeftinjuju.

Traže učenje

Kod indukcionih ploča morate da znate u centimetar tačno površinu posuđa u kom kuvate, jer obeležene kružnice zahtevaju da lonci, tiganji i šerpe precizno legnu na predviđeno mesto. Ne smeju da budu ni manji ni veći, već prema veličini kruga. Zato prilikom kupovine posuđa treba obavezno da pogledate koje je veličine, da li je ravno na dnu jer ne sme da se klima. Obratite pažnju da se ova ploča isključuje čim posudu sklonite, tako da starinsko "drmanje" dok kuvate može da izazove prestanak rada.

Kuhinja
foto: Shutterstock

Posebno posuđe

Ne možete da kuvate u starim izanđalim šerpama, već samo onima koje u sebi sadrže gvožđe i imaju ravnu donju površinu. Ako ste puni emajliranih posuda koje nisu za indukcionu ploču, moraćete da se opremite i novim setom modernog posuđa na kome piše "sigurno za indukciju". Pokušajte i sa starim šerpama, možda neka zadovoljava kriterijume.

OSETLJIVE NA OGREBOTINE Indukcione ploče prave se od glatkog stakla, a svako staklo je sklono ogrebotinama. Koristite dobro ravno posuđe i nakon kuvanja nemojte da ribate ploču žicom kao na ostalim šporetima. Nečistoću uklonite mekim sunđerima i deterdžentom.

Kuhinja
foto: Shutterstock

Teži početak

Dok se ne naviknete na brzo zagrevanje posude za kuvanje, događa se da hrana bude prekuvana. Zato ćete morati da naučite da smanjite temperaturu i ostale cake bržeg kuvanja.

Neprijatan zvuk

Dok se voda ili ulje greju, dolazi do zveckajućeg zvuka koji je pomalo iritantan. Razlog je prenos velike energije sa grejača na posude. Zujanje nestaje kada počne priprema jela.

Kurir.rs/Lena/Ljilja Jorgovanović

Bonus video:

07:54

Defektolog Jelena Jovičić u Pulsu Srbije objašnjava kako alkohol i tablete loše deluju na organizam

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track