SVI VOLIMO SLATKIŠE, ALI NE ZNAMO ŠTA ŠEĆER RADI NAŠEM TELU: Evo šta nam se dešava u organizmu kad pojedemo omiljenu poslasticu
Foto: Shutterstock

ŠTETNO

SVI VOLIMO SLATKIŠE, ALI NE ZNAMO ŠTA ŠEĆER RADI NAŠEM TELU: Evo šta nam se dešava u organizmu kad pojedemo omiljenu poslasticu

Žena -

Dok uživamo u konzumiranju slatkiša retko nam padne na pamet to koliko je šećer zapravo štetan po naš organizam. Tada nam je samo važan užitak, a ni na kraj pameti nam nije šta se u našem telu dešava neposredno nakon unošenja šećera u organizam.

Zapravo, ni ne slutite koliko brzo šećer utiče na vaše telo, a u nastavku teksta pročitajte šta se u njemu dešava samo sat vremena nakon konzumiranja.

šećer
foto: Shutterstock

0-15 minuta

Očekivano, prvi deo tela koji šećer napada jesu zubi i desni. U kombinaciji s bakterijama u pljuvački, pretvara se u kiselo jedinjenje koje nagriza zubnu gleđ. 15-30 minuta

Kada stigne do želuca, šećer ulazi u creva. Tanko crevo ga razgrađuje i natapa, da bi se potom ulio u krvotok. Kada dospe do krvotoka, šećer se pretvara u energiju i distribuira se u različita mišićna tkiva po čitavom telu. Tada je na redu pankreas, koji proizvodi insulin kako bi proces mogao započeti.

šećer, pića, zaslađena pića
foto: Profimedia

Kako svi imamo višak šećera, telu ne preostaje ništa drugo nego da ostatak pošalje u jetru, koja ga pretvara u mast. Tokom čitavog procesa, sistem nadbubrežne žlezde je zbog tako visokog unosa šećera zaključio da je telo podvrgnuto jakom stresu. Reaguje obrambenim mehanizmom – lučenjem kortizola i epinefrina, što dovodi do ubrzanog otkucaja srca i prekomernog znojenja.

30-45 minuta

Krvni pritisak je već povišen, a prekomeran unos šećera izazvao je lučenje dopamina u mozgu. Euforija će brzo početi da popušta, otvarajući put padu nivoa šećera u krvi. Nivo hormona i insulina i dalje je visok dok pokušavaju da se izbore protiv šećera, pa njegov nivo u krvi neizbežno počinje da opada. Javlja se pospanost i razdražljivost, a zatim i glavobolja.

Šećer, Slatkiši
foto: Shutterstock

Ovaj drastičan pad nivoa šećera u krvi uzrokuje da hormoni u telu pokušavaju da ukradu što je više moguće jetre natrag kako bi vratili telo u normalu. Uz sve navedeno, proces mogu pratiti bolovi u stomaku i neprijatni gasovi.

45-60 minuta

Rast i pad nivoa hormona potpuno su zbunili fagocitnu ćelijsku aktivnost, što nije dobro za imuni sistem. Tokom sledećih nekoliko sati telo će se manje boriti protiv štetnih bakterija ako dođe u kontakt s njima, što znači i veće šanse za infekciju.

(Kurir.rs/ Aktivni Si)

Bonus video:

00:46

BUREK I PECIVO PUNI ŠEĆERA! Saveti nutricioniste o tome šta NIKAKO ne treba da dajete deci da jedu (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track