OVA BILJKA SAMO ŠTO NIJE PROCVETALA: Dobra je za telo i dušu, a pomaže kod POSPANOSTI i lošeg raspoloženja, evo šta je u PITANJU
Foto: Profimedia

Vesnik proleća i čuvar zdravlja

OVA BILJKA SAMO ŠTO NIJE PROCVETALA: Dobra je za telo i dušu, a pomaže kod POSPANOSTI i lošeg raspoloženja, evo šta je u PITANJU

Žena -

Uobičajeno je da cveta početkom marta, ali botaničari tvrde da će nas ove godine, zahvaljujući toplijim februarskim danima, obradovati ranije. Znamo da ćete je sa radošću potražiti: jagorčevina (Primula officinalis) ublažava i pomaže kod umora kod svake druge osobe.

Mora se naći u vašoj kuhinji i ako vam lupa srce, malaksali ste, osećate vrtoglavicu, pospanost ili ste, kako se bliži proleće, sve podložniji depresiji jer pomaže.

Jagorčevina je najbolji poklon prirode, otkloniće brojne tegobe!

Jagorčevina
foto: Profimedia

Naučno je dokazano da nas, s prvim danima koji slute stabilnije i toplije vreme, napadne, kako narod kaže - neki đavo: ne znamo ujutro i tokom dana šta ćemo sa sobom, najradije bismo ostali u krevetu, dremkali, možda malo čitali…

Ova biljka je poznata kao pomoć za iskašljavanje, kod nazeba i bronhitisa. Bogata je saponizidima, enzimima, mineralima i esencijalnim kiselinama. Ublažava migrenu, reumatičari je obožavaju jer uz nju zglobovi i kosti manje bole.

Evo kako da najbolje iskoristite jagorčevinu:

Cvetovi su bogati flavonoidima, polifenolima koje mi nismo u stanju da proizvedemo. Ove fitohemikalije krvne sudove čine elastičnijim, a odlično deluju i kao diuretici, što opet olakšava rad srca.

Uzmite zato čistu staklenu bocu (nikako plastičnu!), napunite je svežim cvetovima jagorčevine, pa ih prelijte belim vinom. Sioajte ga toliko da cvetovi ostanu da plivaju. Flašu zatvorite i ostavite na svetlom, najbolje sunčanom mestu bar dve nedelje. Nakon toga napitak je spreman za upotrebu: preporučuje se uzimanje jedne velike, supine kašike tri puta dnevno.

U lekovite svrhe se koristi i sušeni koren i listovi. Zapamtite, treba da ih berete isključivo po sunčanom vremenu, pa sušite tri do četiri dana.

Čaj od ovih delova jagorčevine deluje kod glavobolje i vrtoglavice, smiruje nervozu. A kada se pomeša s medom, pomaže kod izbacivanja kamena iz bubrega.

OBRATITE PAŽNJU: Mirisna jagorčevina ne preporučuje se trudnicama i dojiljama zbog saponina koji može da uzrokuje neželjene posledice!

čaj
foto: Shutterstock

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

04:12

Ova biljka će doneti sreću i blagostanje u vaš dom! Ali, treba posebno da pazite na ovo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track