SLOBODNO GA JEDITE BEZ STRAHA: Evo zašto ne treba da bacate proklijali beli luk, biće odličan kada spremate OVO
Foto: Shutterstock

LEKOVIT

SLOBODNO GA JEDITE BEZ STRAHA: Evo zašto ne treba da bacate proklijali beli luk, biće odličan kada spremate OVO

Žena -

Smatra se prirodnim antibiotikom i čuvarom imuniteta, a pored toga ima i čitav niz blagotvornih delovanja na organizam

Beli luk je zreo tek kad proklija i tada njegova lekovita svojstva postaju efikasnija. Zreo i proklijali luk odlično je sredstvo protiv gljivičnih i virusnih oboljenja, kao i stomačnih grčeva, dijareje i probave... Bogat je i mineralima i nutrijentima, pomaže kod prehlade i trovanja.

Krompir ne jedite

Dok proklijali krompir ukazuje na veću količinu solanina, štetnog sastava koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krompiru, beli luk se ipak razlikuje. Toksične klice krompira mogu da izazovu probavne tegobe, mučninu i glavobolju, pa ih treba odstraniti ili, još bolje, ne konzumirati takav krompir.

krompir, proklijali krompir
foto: Shutterstock

Istraživanje

Jedna studija je pokazala da je proklijali beli luk čak zdraviji od običnog jer sadrži više antioksidanasa. Beli luk klija zbog starosti, ali baš kao krompir, zbog nepravilnog čuvanja i velike količine vlage Glavice crvenog i belog luka, koje kupujemo u prodavnicama, neretko provedu dosta vremena u skladištu ili na policama pre nego što ih odnesemo kući. Dobra vest je da su proklijali primerci sigurni za jelo, ali mogu imati gorak ukus.

Gorak ukus

Gorkasta nota neće toliko doći do izražaja u kuvanim ili pečenim jelima, ali ako ga jedete sirovog, gorak ukus bi mogao da vam zasmeta. Ako ne želite da pojedete proklijali luk, možete ga zasaditi i uzgajati nove glavice.

beli luk
foto: Shutterstock

Pravilno skladištenje Kako ne bi proklijali, čuvajte i jedan i drugi luk na tamnom i hladnom mestu s dobrom cirkulacijom vazduha. Takođe, treba znati, da nakon što proklijaju, crveni i beli luk brzo će početi da trule. Nikako ih nemojte držati zajedno sa jabukama, kruškama, šljivama, bananama, kivijem ili mangom jer to voće ispušta etilen, gas koji ubrzava sazrevanje.

(Kurir.rs)

00:15

KAKO DA NE PLAČETE DOK SEČETE LUK: Trik kuvara Raše ZLATA VREDAN!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track