NE POMAŽE KAD PROČISTITE GRLO? Proverite kompletno ZDRAVLJE, iznenadićete se ŠTA SVE može da UTIČE na pojavu PROMUKLOSTI
Foto: Shutter

pronađite pravog krivca

NE POMAŽE KAD PROČISTITE GRLO? Proverite kompletno ZDRAVLJE, iznenadićete se ŠTA SVE može da UTIČE na pojavu PROMUKLOSTI

Žena -

Već ste navikli da infekcije u vašim disajnim putevima, prehlada, grip, bronhitis ili neka druga respiratorna boljka mogu da dovedu do toga da vaše glasne žice privremeno oteknu. Ovo stanje je poznato kao laringitis, a uz bolove u grlu primećujete i da vam se glas izmenio. Za to postoje i drugi razlozi...

kašalj
foto: Shutterstock

Virusi na vašim krajnicima koji izazivaju upalu posebno mogu da izazovu grebanje u grlu i prigušen glas. U ovom slučaju verovatno imate i druge simptome uz otečene tonzile (crvene, bele ili žute boje), kao što su groznica i otežano gutanje. Tad vam je jasno zašto ste izgubili dobar glas, ali ovo što smo napomenuli nije i jedino što može da mu naškodi.

Baš kao i virusi, alergije mogu da izazovu laringitis. Iritacija i drenaža sluzi kad pokušavate da pročistite grlo i pluća takođe pogađaju vaše disajne puteve. što može da se završi upalom glasnih žica.

Možda imate hronični laringitis? To je retko, ali ponekad gljivice mogu da budu krivci. Ko koristi inhalator za astmu, veća je verovatnoća da će imati "kvasac" u glasnim žicama.

DOBRO OBRATITE PAŽNJU

Štitna žlezda
foto: Profimedia

To nije sve. Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) dovodi do podizanja želudačne kiseline u grlo i na glasne žice. Obično će zbog toga vaša promuklost biti gora ujutru.

Uzročnik hrapavog glasa može da bude i obolela štitasta žlezda: dugotrajna promuklost rezultat je hipertireoze (stvara se previše hormona štitaste žlezde, a vaše telo prebrzo sagoreva energiju), hipotireoze (stvara se premalo hormona i vaš sistem postaje suviše spor), ili rak štitaste žlezde.

I nekancerogene izrasline i kvržice mogu da izazovu problem s glasom: polipi, ciste ili čvorovi utiču na glasne žice potpuno isto kao i prekancerozne ili kancerozne. Problemi su rezultat stalnog trenja glasnih žica, koje se trljaju jedna o drugu (slično kao što na stopalu nastaje žulj kad vam je cipela preuska!). U tom slučaju se savetuju odmor od priče, terapija ili operacija.

Tišina, ćutanje
foto: Profimedia

Poželjno je i da, čak i ako ste potpuno zdravi, ne zloupotrebite svoj glas: ne govorite dugo glasno, ne vičete, ali nije dobro ni šaputanje. I u ovom slučaju se glasne žice naprežu.

I LEKOVI MOGU DA BUDU PROBLEM

Ako nemate ove probleme, možda je u pitanju reumatoidni artritis. Verovatno niste znali da zapaljenje uzrokovano njime može da utiče na mali zglob na vratu u blizini glasnih žica. Ako osećate da vam je nešto zaglavilo u grlu, obavezno otiđite kod specijaliste - može da izazove i probleme s disanjem. Multipla skleroza, Parkinsonova bolest ili mijastenija gravis isto mogu da izazovu promukao, hrapav glas.

Naravno, opasnost predstavljaju i neki lekovi, veoma škodi pušenje. Kortikosteroidi, medikamenti u inhalatoru koje koristite u terapiji astme, ponekad mogu da izazovu disfoniju, prepoznatljivu i poznatu poteškoću u govoru.

žena, Lek, Pilula
foto: Thinkstock

Drugi lekovi koji mogu da utiču na kvalitet vašeg glasa uključuju antihistaminike, diuretike, odnosno antiholinergike koji se koriste za lečenje problema s bešikom, Parkinsonove bolesti ili depresije. Ne smeju se smetnuti s uma ni lekovi protiv krvnih ugrušaka, koje u jeku korone masovno uzimamo.

Kad je o cigaretama reč, udisanje dima - kad pušite sami ili kad puši neko ko je s vama u istoj prostoriji - može da prouzrokuje trajne promene vaših glasnih žica. Kad nabubre, visina vašeg glasa postaje dublja.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

Bonus video:

00:18

Raša otkrio kako najlakše proveriti da li je meso dovoljno pečeno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track