KAD SE PRIMAKNU ONI DANI, NE EKSPERIMENTIŠITE: OVO može da vam pomogne da OTKLONITE TEGOBE i ne budete razdražljivi
Foto: Profimedia

Predmenstrualni sindrom (PMS)

KAD SE PRIMAKNU ONI DANI, NE EKSPERIMENTIŠITE: OVO može da vam pomogne da OTKLONITE TEGOBE i ne budete razdražljivi

Žena -

PMS pogađa 30 odsto žena u reproduktivnom periodu, a dva do tri odsto pripadnica lepšeg pola, nažalost, pati od težeg oblika - predmenstrualnog disforičkog sindoma (PMDS). Može li im se pomoći?

Česte promene raspoloženja, nemir, bezvoljnost, osećaj straha, poremećaj sna, nadute i osetljive grudi, glavobolja, osećaj gladi i potrebu za slatkom hranom samo su neki od simptoma koji prate ovo stanje.

dr Milan Milenković
foto: Privatna Arhiva

Evo šta nam o tome kaže dr Milan Milenković, specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalista reproduktivne medicine, svetski priznati stručnjak, čuven po zaista neverovatnom poduhvatu – presađivanju materice.

- Ne postoji dijagnostički ili laboratorijski test koji je karakterističan za PMS. Nivo hormona je isti kod žena sa simptomima PMS-a kao i kod onih koje nemaju karakteristične tegobe. Kod pojedinih žena tegobe se razlikuju od meseca do meseca. Nekima se s godinama smanjuju, dok su kod drugih izraženije i remete njihov porodični i socijalni život. Javljaju se odmah posle ovulacije, u sredini ciklusa, češće nekoliko dana pre krvarenja. Prolaze po dobijanju krvarenja, ili drugog-trećeg ciklusa. I simptomi nekih psihijatrijskih bolesti mogu se pogoršati pred menstruaciju, ali ih treba dijagnostički i terapijski razdvojiti od PMS-a – objašnjava naš poznati ginekolog dr Milan Milenković.

Postoje dva razloga zašto dolazi do PMS-a.

zena, tuzna, nervozna, nervoza, uznemirena, plavusa, ogledalo, kosa, lice
foto: Profimedia

- Pretpostavlja se i da su neke žene osetljivije na progesteron, a ovaj sindrom se vezuje i za signale u centralnom nervnom sistemu. U ovom slučaju serotonin će smanjiti razdražljivost, strah, nemir i agresivnost. Fizička aktivnost i trening takođe mogu da ublaže simtome. Inače, žene koje imaju hormonsku spiralu mogu da imaju izraženije simptome, dok se kod nekih tegobe javljaju po prestanku uzimanja tableta za kontracepciju ( ako sadrže supstancu drosperinon, PMS će biti blaži).

Žene koje planiraju trudnoću mogu da koriste preparate sa serotoninom bez bojazni da će smanjiti šansu za trudnoću ili imati negativan efekat po trudnoću

Preparati koji povećavaju koncentraciju serotonina koriste se kod žena sa jako izraženim simptomima.

menstruacija
foto: Shutterstock

- Terapija obično počinje od sredine ciklusa i prekida se po dobijanju krvarenja. Efekat je vidljiv već posle jednog dana, pa se može uzimati i samo onda kada su simptomi najizraženiji. Neželjeni efekat je smanjen libido, a ženama koje ne žele ili ne mogu da ih koriste predlažem tablete koje sadrže spironolakton koji povećava izlučivanje tečnosti; modulira efekat hormona u centralnom nervnom sistemu i tako smanjuje tegobe PMS/PMDS-a.

Događa se i da neka žena ne reaguje na terapiju.

- Lekovima se može potpuno blokirati izlučivanje polnih hormona, ali oni dovode do privremene menopauze; imaju neželjene efekte zbog niske koncentracije estrogena u organizmu i mogu da dovedu do osteoporoze. Ipak, ako ova terapija umanjuje tegobe, mogu se uzimati tablete estrogena koje umanjuju neželjene efekte.

ljubav, par, sreća, veza
foto: Profimedia

Kurir.rs/B.M.

Bonus video:

07:10

Doktor Igor Jeremić izneo alarmantne podatke: Rak materice se danas razvija 10 puta brže nego nekad

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track