ZIMA PROLAZI, VI I DALJE DRHTITE: Otkrijte šta vas tera da se TRESKATE i na šta ova pojava može da ukazuje
Foto: Shutterstock

Zašto vam je hladno

ZIMA PROLAZI, VI I DALJE DRHTITE: Otkrijte šta vas tera da se TRESKATE i na šta ova pojava može da ukazuje

Žena -

Ako vam je često hladno, čak i ovih dana kada je temperatura napolju znatno skočila, ili dok se nalazite u toploj sobi, trebalo bi obavezno da proverite šta se s vama dešava. Drhtavica može da bude znak nekog ozbiljnijeg zdravstvenog stanja, pa ovaj simptom nikako ne bi trebalo da ignorišete.

Hladnoća, smrzavanje
foto: Profimedia, 31.10.2017.

Doktor će vas uputiti da uradite neophodne analize, a lečenje vaše hronične hladnoće će u velikoj meri zavisiti od uzroka. Možete i sami sebi dodatno pomoći: ako se ustanovi da imate poremećaj krvnih sudova, a pušite, prestanak pušenja će dosta pomoći u rešavanju ovog problema. Isto tako, ako je vaš osećaj hladnoće rezultat povišenog šećera u krvi, možete ga regulisati zdravom ishranom i umanjiti ovaj nelagodan osećaj.

Evo šta su najčešći uzroci ovog stanja, ako nije u pitanju samo urođena tendencija vašeg tela da se hladi više i brže nego kod drugih ljudi, prepoznajte ih kod sebe i olakšajte muke.

ANEMIJA

Sklonost da osećate hladnoću je uobičajen simptom za mnoge vrste anemija koje se događaju kada vaš sistem ne može da proizvede dovoljno normalnih crvenih krvnih zrnaca za prenos kiseonika kroz vaše telo.

malokrvnost, Anemija
foto: Shutterstock.

Uz drhtavicu, u ovom slučaju možete da vidite i svoje bledo lice, da imate nepravilne otkucaje srca, da se žalite na umor.

HIPOTIREOZA

Vaša štitna žlezda, koja je u obliku leptira i nalazi se na dnu vrata, pomaže da regulišete metabolizam - proces kojim se kalorije iz hrane u telu pretvaraju u energiju. Ako ona ne proizvodi dovoljno hormona ili ako telo ne može efikasno da ih obradi, može doći do hipotireoze. Pored hladnoće, simptomi ovog oboljenja uključuju zatvor, dobijanje na težini, suvu kožu, nepravilan ili obilan menstrualni ciklus, umor, istanjenu kosu, suvu kožu.

PROBLEMI S KRVNIM SUDOVIMA

Ako najviše osećate hladnoću u rukama i stopalima, verovatno imate neki poremećaj krvnih sudova koji ograničava protok krvi.

srce, bolesti srca, krv, krvni sudovi
foto: Shutterstock

Problem nije nimalo naivan - ako se ne lečite, može da ima i fatalan ishod. Uključuje stanja kao što su poremećaji zgrušavanja, arterioskleroza (suženje krvnih sudova), Rejnoova bolest (grčevi suženih arterija na prstima ruku i nogu). Uz hladnoću, očigledni simptomi su i bela ili plava boja na prstima ruku i nogu, peckanje, pulsiranje ili utrnulost u udovima, hladna i lepljiva koža.

DIJABETES

Dijabetička nefropatija je oštećenje bubrega koje se dešava kao rezultat povišenog šećera u krvi. Jedan od simptoma ovog teškog oboljenja je upravo osećaj hladnoće, a možete ga prepoznati i ako vas muče svrab, otoci na licu, stopalima ili rukama, kratak dah, ako gubite apetit, povraća vam se, konfuzni ste.

Hrvatica, Anoreksija

ANOREKSIJA Zbog ove vrste poremećaja u ishrani možete ne samo da izgubite višak kilograma već i da postanete opasno mršavi. Osećaj hladnoće svakako je jedan od simptoma anoreksije. Ako stalno razmišljate o težini, već imate 15 ili više odsto ispod normalne telesne težine za vašu dob i konstituciju, nemate menstruaciju tri meseca ili duže, takođe morate da se javite svom lekaru, a preporučuje se i odlazak kod psihijatra.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

10:06

INFORMIŠU SE OD KOMŠINICE PREKO PLOTA Dr Jakovljević oštro: Antivakseri su ODRAZ PRIMITIVIZMA! Krivično gonjenje ko vređa lekare

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track