MNOGE ŽENE POBESNE KAD MUŠKARAC OVO URADI NAKON S*KSA: Evo zašto to NE TREBA da shvatate lično
Foto: Shutterstock

ISTRAŽIVANJA POKAZALA

MNOGE ŽENE POBESNE KAD MUŠKARAC OVO URADI NAKON S*KSA: Evo zašto to NE TREBA da shvatate lično

Žena -

Mnogi muškarci imaju naviku da zaspe odmah nakon seksa. Ali, nemojte to da shvatate lično, jer nije do vas. Naime, postoji naučni razlog zašto većina muškaraca zaspi gotovo u trenu nakon odnosa.

I kod muškaraca i kod žena je dokazano da seksualna stimulacija pospešuje moždanu aktivnost. Tokom seksa smo opušteniji, oslobađamo mnogo stresa i teskobe koji su se nakupljali tokom dana.

Istraživanja pomoću pozitronske emisijske tomografije (PET) već su to dokazala - a poznato je da kada smo opušteni i oslobođeni smo stresa, da nam je lakše da zaspimo.

seks
foto: Profimedia

Ipak, zašto se čini da muškarci ipak brže zaspe? To je zapravo zbog koktela hemikalija koje se oslobađaju kada ejakuliraju. Tu su uključeni norepinefrin, serotonin, oksitocin, vazopresin, azotov oksid (NO) i hormon prolaktin.

Oslobađanje prolaktina čini posebnu razliku, jer je on povezan s osećajem seksualnog zadovoljstva, kažu stručnjaci. Takođe, on pomaže u vremenu oporavka, drugim rečima, u tome koliko dugo muškarac mora da čeka pre nego što može da počne s "drugom rundom". Muškarci s nedostatkom ovog hormona ponekad mogu imati i brže vreme oporavka.

Stručnjaci iz Programa izveštavanja o nauci, zdravlju i životnoj sredini Univerziteta Njujork to su ovako objasnili:

strptiz, muškarac, seks, prevara
foto: Profimedia

"Nivoi prolaktina su prirodno viši tokom spavanja, a životinje kojima je ubrizgana ta hemikalija odmah postaju umorne. Ovo ukazuje na snažnu vezu između prolaktina i sna, pa je verovatno da oslobađanje tog hormona tokom orgazma uzrokuje to da se muškarci osećaju pospano. Prolaktin takođe objašnjava zašto su muškarci pospaniji nakon polnog odnosa nego nakon masturbacije. Iz nepoznatih razloga, orgazmi u snošajima oslobađaju četiri puta više prolaktina nego masturbacijski orgazmi".

Poboljšan san

Druge dve hemikalije koje se oslobađaju tokom seksa uključuju oksitocin i vazopresin. Njihovo oslobađanje obično prati melatonin - koji reguliše naš biološki sat. Takođe je dokazano da oksitocin smanjuje nivo stresa, što može dovesti do pospanosti i opuštanja.

veza, seks
foto: profimedia

Maks Kirsten, stručnjak za spavanje u Innermostu i The Sleep Coach-u, rekao je da seks takođe poboljšava kvalitet sna.

- Opuštamo važan hormon intimnosti zvani oksitocin, koji prirodno dramatično smanjuje nivo kortizola, odnosno stresa. Orgazam će vam pomoći da zaspite jer oslobađa hormon prolaktin zbog kojeg se osećate opušteno i vrlo pospano - objasnio je, piše News.com.au.

(Kurir.rs/ 24sata.hr)

Bonus video:

01:49

Kakve oblike nasilja najčešće trpe muškarci?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track