AKO VAS BOLE OČI I GLAVA, MOŽDA JE VREME ZA NOVE NAOČARE: Evo kako da proverite da li treba da promenite DIOPTRIJU
Foto: Shutterstock

SAVETI OFTALMOLOGA

AKO VAS BOLE OČI I GLAVA, MOŽDA JE VREME ZA NOVE NAOČARE: Evo kako da proverite da li treba da promenite DIOPTRIJU

Žena -

Svi kojima su dioptrijske naočare deo svakodnevice, vrlo dobro znaju kako su one zapravo potrošni materijal i da ih s vremena na vreme moramo promeniti.

Definitivno, jedan od najvažnijih, ali i najjasnijih faktora da je vreme za nove naočare je promena dioptije. Onog trenutka kada shvatimo da s postojećim dioptrijskim naočarama više ne vidimo dobro, ako nas boli glava, vrti nam se, možda je pravo vreme za njihovu zamenu.

Osim što bi nam takav "zamagljeni" vid mogao stvarati poteškoće u kvalitetu obavljanja dnevnih aktivnosti, dobro je poznato da bi se nošenjem naočara s neadekvatnom dioptrijom naš vid još dodatno pogoršao.

Oftalmolog, Glaukom, Ocni Pritisak

Promenite samo stakla

Sve gore navedeno svakako možemo regulisati i samo zamenom stakala, ali sama činjenica da ih moramo zameniti može nam biti dobar povod za odabir novih dioptrijskih okvira, bez obzira da li želite u potpunosti da promenite stil ili samo da osvežite svoju sliku. Razmislite da li je vaš vid s postojećim naočarima jednako dobar kao i na početku nošenja, pa ako je odgovor ne savet je da svakako obavite kontrolu vida. Osim toga, kao bitan faktor ističe se briga o održavanju samih naočara. Kao i sve druge stvari, i naocare zahtevaju odgovarajuću brigu pa se na njima, možda čak i u malo većoj meri, vrlo lako mogu primetiti znakovi lošeg održavanja.

žena, Naočare, staklo
foto: Shutterstock

Pažljivo rukujte svojim naočarima

Stakla su vrlo osetljiva, bez obzira na zaštitne slojeve moramo dobro paziti da ih ne oštetimo jer upravo ti slojevi štite naše oko i zahvaljujući njima dobro vidimo. Svoje naočare pažljivo čistite, izbegavajte vlažne maramice koje su danas u sve široj upotrebi. Upravo one, zbog svog sastava, mogu oštetiti zaštitni sloj stakala.

Svakako, obratite pažnju na rukovanje samim naočarima kako bi njihov životni vek bio što duži. Naočare je neophodno pažljivo odlagati - nikad na stranu stakala, a najsigurnije je odložiti ih u futrolu.

Svi navedeni saveti pomoći će vam u pravilnom rukovanju i održavanju vaših dioptrijskih naočara, a samim tim i produžiti im vek trajanja. Kada i sami primetite da su stakla izgrebana, budite sigurni da je pravo vreme za zamenu, ne samo iz estetskih razloga već i zbog sigurnosti i zdravlja vaših očiju.

naočare, vid, naočare za vid
foto: Profimedia

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:56

Iako je slep, seče drva, kosi, okopava i uspešan je sportista

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track