SELEN JE MNOGO VAŽNIJI NEGO ŠTO STE MISLILI: Manjak ovog minerala u organizmu shvatite OZBILJNO, jer može da utiče na OVE tegobe
Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU NA SIMPTOME

SELEN JE MNOGO VAŽNIJI NEGO ŠTO STE MISLILI: Manjak ovog minerala u organizmu shvatite OZBILJNO, jer može da utiče na OVE tegobe

Žena -

Pozitivno utiče na mentalno stanje i raspoloženje - istraživanja pokazuju da su osobe s niskim nivoom ovog minerala u krvi sklonije depresiji.

Selen je veoma snažan antioksidans koji štiti od slobodnih radikala - nestabilnih molekula koje mogu da oštete ćelije i tako podstaknu nastanak bolesti. Istraživanja su pokazala da selen pomaže kod srčanih bolesti, reumatoidnog artritisa, astme i drugih hroničnih bolesti. Teško je zapravo ustanoviti kada je nastupio nedostatak selena, ali ovo su neki od najčešćih simptoma:

Gubite kosu

Hangar, kosa, gubim kosu, opadanje kose
foto: Profimedia

Jedan od najvažnijih zadataka selena jeste pomoć pri pretvaranju postojećeg T4 hormona štitne žlezde u aktivniji T3. Ako selena nemate dovoljno u organizmu, možete primetiti da gubite kosu. Naravno, postoji puno uzroka gubitka kose, ali na vašem lekaru je da otkrije onaj pravi.

Umorni ste Osim gubitka kose još jedan simptom hipotireoze je umor. Moguće je da je u pitanju posledica manjka selena koji usporava rad štitne žlezde.

Gojite se

žena, Gojaznost, hrana, limun, Nož, kafa
foto: Shutterstock

Kada primetite da se gojite bez nekog logičnog razloga, dobro je znati šta je uzrok. Opet, potreba štitne žlezde za selenom bi mogla da igra veliku ulogu.

Ne funkcionišete kao obično Analizom 55 sprovedenih studija naučnici su zaključili kako se šansa za nastanak raka smanjuje za 31 % kod onih koji imaju normalan nivo selena u organizmu, a to se posebno odnosi na rak creva, bešike i prostate.

Stalno ste pod stresom

Stres
foto: Profimedia

Selen je jak antioksidant koji štiti od bolesti i oksidativnog stresa koji veoma šteti ćelijama u celom telu. Naučite kako da se smirite, spavajte dovoljno i krećite se. Ali i pazite na nivo selena u telu.

Kako uneti dovoljno selena?

Među najboljim prirodnim izvorima su smeđi šampinjoni, šitake pečurke, plava riba i plodovi mora, kao i žitarice celog zrna. Značajne količine selena sadrže i beli i crni luk, teleća jetra, jagnjetina, ćuretina, piletina, punomasno mleko, semenke suncokreta, brokoli, boranija, kupus i kokos.

šampinjoni
foto: Profimedia

(Kurir.rs)

Bonus video:

12:32

VAN CIVILIZACIJE: Otišao u penziju, pa se ODMETNUO u šumu! Živi od pečuraka, a NEVEROVATNO ko ga prati u stopu (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track