03:06

DANAS SU MLADENCI: Ovo su običaji za srećan i dugovečan brak

tradicionalno

OVOG JUTRA SVAKA DOMAĆICA TREBA DA UMESI MLADENČIĆE: Tradicionalni i jednostavan recept za poslasticu koja slavi DANAŠNJI PRAZNIK

Žena -

Pravoslavna crkva 22. marta praznuje Dan Svetih 40 Mučenika Sevastijstih, u spomen mladim vojnicima koji su položili život za veru Isusa Hrista.

Mlade domaćice danas u svojoj kući dočekuju goste i pokazuju svoje umeće kao domaćice. Jedan od običaja koji je vezan za Mladence jesu Mladenčići.

Mlade domaćice mese 40 okruglih kolačića, peku i premazuju medom, čime se izražava želja da brakovi sklopljeni te godine, budu slatki.

Recept, Mladenci, Mladenčići

Sastojci:

- 600 g mekog brašna

- 300 ml mlake vode

- 45 g svežeg kvasca

- 2 kašičice šećera

- 1 kašičica soli

- 3 kašike maslinovog ulja

- med za premazivanje

U mlaku vodu staviti šećer, izmrviti kvasac i ostavi da kvasac nadođe. U odgovarajuću posudu staviti maslinovo ulje, dodati nadošli kvasac, so i sa brašnom zamesiti glatko testo. Posudu sa testom pokriti čistom krpom i ostaviti na toplom mestu 30 minuta da testo nadođe.

žena, jaja, rerna, šporet, Kolači, brašno
foto: Shutterstock

Na pobrašnjenu radnu površinu izručiti nadošlo testo. Oklagijom razvući testo na 1 cm debljine, a zatim čašom ili nekom okruglom modlom vaditi krugove.

Veoma je važno da ne ostane testa, već da se sve testo potroši za 40 kolačića. Ako vam i ostane višak testa, preostalo testo stavite u poslednji 40. kolačić.

Slagati na podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Pokriti krpom i ostaviti još 30 minuta da kolačići nadođu. Nadošle kolačiće premazati uljem.

kolač
foto: Profimedia

Ako u vreme kada su Mladenci ima rascvetalih voćki, otkinuti grančicu i njome na 4-5 mesta izbockati površinu mladenčića . U slučaju da nema, u tu svrhu upotrebite grančicu bosiljka.

Staviti da se peku u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 20-25 minuta. Pečene mladenčiće,dok su još vrući, premazati medom i ostaviti da se prohlade pre služenja.

Treba napomenuti da se Mladenčići uvek spremaju posni, jer padaju u vreme Velikog Vaskršnjeg posta.

(Kurir.rs/Alo!Žena)

Bonus video:

01:31

ORIGINALNI RECEPT ZA TUFAHIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track