ZABORAVITE NA KAMENAC, ZAPUŠENE CEVI I PRLJAVE PROZORE: Ovaj kuhinjski proizvod PROVERENO čisti bolje od svega što ste probali!
Foto: Profimedia

OBAVEZNO PROBAJTE

ZABORAVITE NA KAMENAC, ZAPUŠENE CEVI I PRLJAVE PROZORE: Ovaj kuhinjski proizvod PROVERENO čisti bolje od svega što ste probali!

Žena -

Nemojte odmah posezati za kupovnom hemikalijama, već se setite kako su to naše bake radile.

Pre nego posegnete za bocom kupovnog deterdženta uzmite obično alkoholno sirće koje sigurno imate u svojoj ostavi. Alkoholno (belo) sirće (ne vinsko ili jabukovo!) ima široku primenu u domaćinstvu, baš kao limun i soda bikarbona. Miris sirćeta brzo izvetri pa to ne treba da vas brine.

sirće
foto: Profimedia

Mešavina sirćeta i vode (1:10) savršeno čisti staklene površine (prozore, staklo na rerni, stakla kabine za tuširanje). Mešavinu sipajte u bocu sa pumpicom, jer će vam to olakšati primenu. Najbolje sredstvo za čišćenje frižidera i zamrzivača je upravo belo sirće pomešano sa toplom vodom. U posudu sipajte pola vodu, pola sirće i stavite u mikrotalasnu i uključite je. Sirće će isparavati i topiti masnoću i mrlje. Nakon toga obrišite unutrašnjost suvom krpom.

Kuća, čišćenje, So, Sirće, Majonez

Redovno, nakon svake upotrebe, obrišite rernu krpom natopljenom sirćetom. Sirćetom možete ukloniti kamenac iz kuvala za vodu tako što ćete u kuvalo sipati 1 litar vode i pola litra sirćeta (ili manje ako je kamenca manje). Prokuvajte i ostavite da stoji neko vreme. Nakon toga prokuvajte nekoliko puta samo vodu da uklonite miris sirćeta. Isti način primenite i kod čišćenja aparata za kafu. Neka sirće prođe kroz aparat, pa ponovite postupak samo sa vodom nekoliko puta da se ukloni miris sirćeta. Sipajte sirće u peglu koja radi na paru i sačekajte da sirće ispari. Nakon toga ponovite postupak nekoliko puta sa vodom.

Sirće, Jabukovo sirće
foto: Shutterstock

Masne mrlje sa kuhinjskih površina očistite mešavinom vode i sirćeta u omeru 1:1. Mrežice sa slavina ostavite nekoliko sati u sirćetu, isperite i uklonit ćete kamenac. Krpu natopite sirćetom i obložite slavinu na kojoj ima kamenca. Nakon sat vremena omekšao kamenac jednostavno obrišite. Podove prekrivene pločicama očistit ćete savršeno vodom i sirćetom.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:09

POREDALA VOĆE U MAŠINU ZA PRANJE SUĐA! Htela da sebi skrati muke, sipala sirće i sad je pola sveta OSUĐUJE! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track