AKO SE OSEĆATE BEZVOLJNO, POSPANO I DEPRESIVNO: To može biti PROLEĆNI UMOR, a evo zašto se javlja i kako ga ublažiti!
Foto: profimedia

SIMPTOMI

AKO SE OSEĆATE BEZVOLJNO, POSPANO I DEPRESIVNO: To može biti PROLEĆNI UMOR, a evo zašto se javlja i kako ga ublažiti!

Žena -

Svima dobro poznat osećaj malaksalosti, smanjene koncentracije i lošeg raspoloženja, javlja se početkom marta i u aprilu.

Prolećni umor je stanje kada se organizam nakon zime prilagođava vremenskim promenama, višoj temperaturi vazduha i dužim danima. Najčešći simptomi prolećnog umora su malaksalost, pospanost, slaba koncentracija, razdražljivost, depresivnost, glavobolja i brzo zamaranje.

zevanje, pospanost
foto: Shutterstock

Manjak vitamina i minerala

Smatra se da je glavni krivac polećnog umora nedostatak vitamina, naročito B kompleksa i C vitamina, kao i minerala usled jednolične zimske ishrane. Još jedan od uzroka je nedovoljna količina tečnosti koja se unosi zimi u organizam, pa se telo teže oslobađa štetnih materija, što doprinosi osećaju malaksalosti.

voda
foto: Shutterstock

Fizička neaktivnost je takođe jedan od razloga za pojavu prolećnog umora, jer je on često povezan sa povećanjem telesne težine tokom zimskih meseci, što dodatno opterećuje već ionako oslabljeno telo. Probleme u vidu prolećnog umora izaziva i čest boravak u zatvorenim prostorijama tokom zime.

setnja
foto: Shutterstock

Tu je i privikavanje organizma na vremenske prilike koje se uveliko razlikuju od onih zimi. Organizam se sporo adaptira na atmosferske promene karakteristične za proleće (duži dani, toplije, promenljivo vreme, niži vazdušni pritisak). Najzad, stres, duvan, alkohol povećavaju dejstvo slobodnih radikala, čestica koje oštećuju organizam na nivou ćelije i direktno se suprostavljaju antioksidansima, na prvom mestu C vitaminu.

Vitamin C
foto: Profimedia

Kako ga pobediti?

- Pazite na pravilnu ishranu - Jedite namirnice bogate vitaminom C - Birajte namirnice bogate gvožđem - Nađite vremena za neku od aktivnosti na otvorenom (hodanje, trčanje, vožnja biciklom, rolere, planinarenje...) - Jedite što više povrća - Pijte dovoljno količine vode - Spavajte dovoljno

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:36

Posledice koje kovid ostavlja na decu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track