BEZOPASNO ILI MOŽDA NIJE? Žene, uradite OVO i brže ćete se REŠITI neprijatnog ili opominjućeg STEZANJA U GRUDIMA
Foto: Profimedia

poslušajte

BEZOPASNO ILI MOŽDA NIJE? Žene, uradite OVO i brže ćete se REŠITI neprijatnog ili opominjućeg STEZANJA U GRUDIMA

Žena -

Žene često osećaju bolove u grudima. Uglavnom su bezazleni, vezani za ciklus, PMS, hormone... Ipak, mogu i da opominju na postojanje bolesti ili trenutne probleme u organizmu koji se moraju korigovati lekovima, vežbama, promenom ishrane.

Problem, Lekar, Dijagnoza, Kod Lekara

Poremećaj rada pluća, organa za varenje, mišića i kostiju odražava se i na grudi. A ako neprijatan osećaj prati i mučnina, to se često dešava usled pada krvnog pritiska. Mnogo je ozbiljnija situacija kad je rezultat nepravilnosti u radu srca. Bolovi u grudima u tom slučaju obično počinju naglo - stezanje, pritiskanje i probadanje uobičajeni su simptomi, baš kao i slabost i mučnina. Tada svakako treba da se pod hitno obratite doktoru, možda ustanovi da imate nestabilnu anginu, ili da vam preti infarkt miokarda.

Ako vas baš probadaju grudi, to može da bude znak neke od bolesti pluća, iscrpljenih zimom, virusima i infekcijama, nepravilnim disanjem, pušenjem.

Bolest jednjaka, čir na želucu, čir na dvanaestopalačnom crevu, tegobe s žuči, upala pankreasa, ali i diskus hernija, povređeni pršljen, psihijatrijske bolesti i stres takođe mogu da se odraze kroz bolove u grudima.

Stres, Bes, Nerviranje

Ne paničite ako ste među ženama koje dojke bole i na najnežniji dodir. Redovanim pregledima, posebno ako ste u menopauzi, rešićete sve svoje nedoumice.

Kad otiđete kod lekara i saznate pravi uzrok tegobama, brže ćete se rešiti neprijatnog i opominjućeg bola u grudima, a naš savet je da dodatno pripazite na još neke stvari.

Stiglo nam je proleće, čuvajte se teških vežbi i velikog spremanja! Vežbate iz sve snage kod kuće, u parku, prirodi, ili ste počeli bar nekoliko puta nedeljno da posećujete teretanu?

Gimnastika, Vezbanje, Aerobik
foto: SINA

Verovatno ste uradili impresivan broj čučnjeva, oborili sopstveni rekord kad su sklekovi ili trčanje u pitanju. Sve je to u redu ako vežbate pod kontrolom. Ali ako ste sami sebi zadali visoke ciljeve, lako se može dogoditi da vam se nemoguća misija osveti neprijatnim, često dugotrajnim bolovima u grudima.

Da biste olakšali bolove u napregnutim i premorenim dojkama, stavljajte, dok boravite u svom domu, tople obloge. Ukoliko je neophodno, popijte blaži analgetik.

Ako više volite da koristite prirodne lekove, namažite grudi uljem noćurka i bol će minuti

Ulje, Ulje za telo
foto: Profimedia

Ne samo kad vas bole grudi, nego i inače, ne bi trebalo da koristite teške sprave za vežbe, baš kao što ne bi trebalo da nosite teške stvari po kući. Znamo, pravo je vreme za veliko spremanje, ali velike poslove morate da prepustite jačem polu. U suprotnom će vas grudi boleti iz istog razloga kao da ste neumereno vežbali.

Odaberite najbolje

Neprikladan veš takođe može da uzrokuje neprijatnosti i bolove u grudima. Brushalter koji nosite ne bi trebalo da bude od veštačkog materijala, sa žičanim korpama, da vas previše steže.

Dekolte, Grudi, Sise
foto: Profimedia

Potrudite se da svojim grudima pružite najbolje: udoban pamučni veš, komotan, koji nećete nipošto na sebi da drežite 24 sata. Setite se, to je radila i Merilin Monro.

Savet plus: Smanjite unos kofeina

Iako direktno nisu odgovorni za bolove u grudima, istraživanja su dokazala da smanjivanje unosa kofeina kroz čaj, kafu i druge napitke pomaže da se oni umanje. To se događa posebno kod žena koje pate od fibrocističnog tkiva u dojkama.

kafa, dodaci, napitak, cimet, čokolada
foto: Shutterstock

Kurir.rs/B.M.

Bonus video:

00:30

Glumac Bjelogrlić IZJAVIO DA NIJE KRIV u slučaju koji se vodi protiv njega za napad na Predraga Antonijevića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track