I MUŠKARCI ĆE USKORO DA IH PIJU?! Ispituje se KONSTRACEPTIVNA PILULA za muškarce: 99 odsto efikasna u sprečavanju TRUDNOĆE

revolucionarna vest

I MUŠKARCI ĆE USKORO DA IH PIJU?! Ispituje se KONSTRACEPTIVNA PILULA za muškarce: 99 odsto efikasna u sprečavanju TRUDNOĆE

Žena -

Revolucionarni lek bi mogao da donese ravnotežu u sprečavanju trudnoće, što je danas uglavnom obaveza žena, sa mnogo manje opcija dostupnih muškarcima.

Teretana, Pilule
foto: Shutterstock

Predstavljajući svoja otkrića na sastanku Američkog društva hemičara, naučnici su najavili stvaranje nove nehormonske muške kontraceptivne pilule koja efikasno sprečava trudnoću (za sada ispitano na miševima), bez očiglednih nuspojava.

Dok žene mogu da uzmu nekoliko tableta, koriste flastere ili intrauterine uloške, muškarci imaju pristup samo kondomima za jednokratnu upotrebu koji su skloni pucanju i uglavnom nepovratnim vazektomijama, hirurškim procedurama koje se smatraju trajnim oblikom muške sterilizacije.

prostata
foto: Promo

Ova operacija je "skupa i nije uvek uspešna", rekli su istraživači, potvrđujući potrebu za "efikasnim, dugotrajnim, ali reverzibilnim kontraceptivnim sredstvom, sličnim pilulama za žene".

Naučnici su, inače, decenijama pokušavali da razviju efikasnu mušku oralnu kontracepciju.

Postoji nekoliko jedinjenja koja su podvrgnuta kliničkim ispitivanjima, ali ona ciljaju na muški polni hormon testosteron, što može da izazove debljanje, depresiju i druge neželjene efekte. Sada je to izbegnuto i naučnici se nadaju da će započeti klinička ispitivanja na muškarcima u drugoj polovini ove godine.

Kurir.rs/Sky News/B.M.

Bonus video:

01:37

GINEKOLOG PAVLOVIĆ JE ZASLUŽAN ZA ROĐENJE MALOG MEHMEDA! Iz GAK Narodni front ispratio bebu nastalu iz zamrznutog embriona

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track