KOJE BILJKE I KADA IZNETI NA TERASU? Ovo je samo jedno od pravila: Sunce na nebu, MUŠKATLE NA BALKONU, a evo i ostalih trikova!
Foto: Shutterstock

strpljivo sa uživanjem

KOJE BILJKE I KADA IZNETI NA TERASU? Ovo je samo jedno od pravila: Sunce na nebu, MUŠKATLE NA BALKONU, a evo i ostalih trikova!

Žena -

Da bismo uživali u cveću i biljkama na terasi dajmo im šansu da ih ćudljivo vreme ne uništi. Neke su jake, ne žurimo sa iznošenjem osetljivih.

Zaželeli smo se da provodimo više vremena na balkonima, a pogotovo da na njih stavimo cveće koje smo čuvali u stanu tokom hladnih dana.

Bio je ovo ćudljiv mart, pa su se mnogi od nas prevarili i izneli drage biljke koje su jutarnji mrazevi dotukli. Ako niste baš dobar stručnjak za cveće, pridržavajte se nekoliko starih pravila kada treba ukrasiti terasu.

Balkon
foto: Pixabay

April je idealan mesec da biljke okupamo vazduhom. Dokle god su jutarnje temperature ispod pet stepeni, neka još čekaju u kući. Cveće treba iznositi postepeno, najpre manje osetljivo, a zatim ono koje loše reaguje na kišu i vetar. Preporučuje se da otvorimo vrata i prozore u prostoriji gde ga držimo preko zime, kako bi se naviklo na spoljašnju temperaturu. Ne žurimo ako vidimo da je dan topao, jer možemo da se prevarimo i naškodimo cveću.

Balkon
foto: Shutterstock

Međutim, postoje biljke koje trpe niske temperature i koje smo već mogli da stavimo na balkon. Citrusi poput limuna, mandarina, kumkvata i fortune mučili su se u sobnim uslovima, a sposobne su da trpe hladnoću do minus pet stepeni. Isto važi i za biljke koje potiču iz sredozemne klime kao što su oleander, jasmin i mirta. Gledajte da ih iznesete što pre, ali ih najpre očistite od mrtvog lišća, orežite i dobro zalijte.

Balkon
foto: Pixabay

Pojedini sobni četinari takođe čekaju svojih pet minuta. Tu se, pre svega, misli na tuje. Ako ste ih vezivali preko zime da sačuvaju oblik, sada ih odvežite i stavite u hladoviti deo balkona.

Balkon
foto: Shutterstock

Dan i noć je jedna od najpopularnijih terasnih biljaka i vrlo je izdržljiva. Pojedine vrste preživljavaju hladnoću i do 23 stepena ispod nule. Trpi i visoke temperature, tako da je idealna za rano iznošenje. Uz dan i noć, zimski rasadi su i jagorčevina i turski karanfil kojima ne smetaju hladna jutra i večeri. Nešto osetljivije su petunije nežnih i krupnih cvetova, begonije sa svojim malim "jastučičima" i starinska kadifa.

Balkon
foto: Pixabay

Najkasnije treba iznositi biljke takozvanih toplih noći a ne toplih dana. To često zaboravljamo, a vrlo su osetljive na niže noćne temperature. Svakako najdraža i najpopularnija od ovih biljaka je muškatla, ili geranijum. Kao i sve zeljaste biljke, muškatla najbolje uspeva na temperaturi od 10 do 27 stepeni. Poželjno je da se pre iznošenja presadi u humus ispod koga je drenažni sloj. Osim muškatli, najosetljivije terasne biljke su sunčev ljubimac, slovenačka muškatla i surfinija. Njima pogoduje parvo, toplo proleće.

Balkon
foto: Shutterstock

Kaktusi takođe vole toplotu i upravo se iznošenjem napolje ubrzava njihov rast i razvoj. Pošto pripadaju sukulentima, biljkama koje u sebi skupljaju vodu, ne treba ih previše zalivati. Sobne biljke, poput omiljenog filadendrona i fikusa bendžamina, treba iznositi na terasu kada je proleće već odmaklo i kada su temperature oko 25 stepeni. Najbolje je to činiti povremeno, da se nadiše vazduha, a onda se vraća u sobne uslove. Filadendron doživljava najmanji stres tokom boravka napolju, dok je bendžamin osetljiviji i traži veću negu, obavezno presađivanje u veće saksije i prehranjivanje rastvorom za zelene biljke.

Kurir.rs/Lj.J.

Bonus video:

00:50

Cveće pokreće razvoj seoskog turizma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track