SEZONA ALERGIJA NA POLEN JE POČELA: Način na koji dišete može pogoršati stanje!
Foto: Profimedia

SAVET STRUČNJAKA

SEZONA ALERGIJA NA POLEN JE POČELA: Način na koji dišete može pogoršati stanje!

Žena -

Sezona alergija je pred nama, a proleće pokreće prvu polensku groznicu. Međutim, stručnjaci upozoravaju da ako patite od ovog stanja, vaše disanje može pogoršati simptome.

Stručnjaci objašnjavaju zašto disanje na usta može da izazove dodatne probleme. Mnogi ljudi će disati na usta dok se bore s prolećnom alergijom. Međutim, to zaobilazi naš prirodni sistem filtriranja. Naime, disanje kroz nos je važno jer sprečava da veliki deo polena izazove probleme u telu. Međutim, disanje kroz nos može izgledati otežano dok se borite s alergijom i stalno kijate. Lekari savetuju isprobavanje nazalnih sprejeva kako bi olakšali disanje.

alergija na polen
foto: Shutterstock

Dekongestivne sprejeve za nos možete pronaći u lokalnim apotekama, ali steroidne sprejeve stručnjaci označavaju kao najbolje jer mogu smanjiti upalu u nosu i uz ponavljanje upotrebe neće izgubiti efikasnost. Neki steroidni sprejevi za nos dostupni su za kupovinu u apotekama, dok su drugi dostupni samo na recept. Steroidnim sprejevima za nos potrebno je vreme da izgrade barijeru, pa je važno da se koriste redovno.

Sprej za nos
foto: Shutterstock

Ako patite od alergije na polen, preporučuje se da počnete da koristite sprejeve za nos pre nego što se simptomi pojave, oko dve nedelje. Upotreba vazelina oko nozdrva je stari trik koji zapravo deluje - hvata polen pre nego što udahnete čestice, a ostali isprobani lekovi uključuju kapi za oči.

(Kurir.rs/Klix.ba)

02:43

Kako da svedete simptome alergije na minimum

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track