OSEĆATE SE VIŠE NEGO GROZNO I NISTE JEDINI: Ko ima sve simptome kovida, a nije pozitivan kaže da je OVO dosad NAJGORA MUKA
Foto: Shutterstock

hara čudan virus

OSEĆATE SE VIŠE NEGO GROZNO I NISTE JEDINI: Ko ima sve simptome kovida, a nije pozitivan kaže da je OVO dosad NAJGORA MUKA

Žena -

Koliko god bismo svi voleli da život mirno nastavimo dalje i zaboravimo na kovid 19, ovaj virus nastavlja da kruži. Evropom haraju podvarijante omikrona (u Nemačkoj se beleži najveći broj zaraženih od početka pandemije), neće ni nas zaobići.

Virus
foto: Shutterstock

Svesni da posle dve godine pandemije konačno moramo da se naviknemo na njegovo postojanje i mutacije, neki su ipak odlučili da se prvi put vakcinišu, nisu retki ni oni koji su već primili četvrtu dozu, odnosno drugu buster dozu. Ipak, i oni se razbolevaju.

Korona možda nije tako opasna ili fatalna kao što je bila na početku, nabavili smo najbolje svetske lekove. Na oprezu i dalje moramo da budemo, jer nove varijante poput deltakrona i podvarijante kao što je stelt omikron nastavljaju da kruže i izazivaju porast slučajeva svuda u svetu. Kod nas trenutno broj obolelih opada, ali se dešava nešto drugo.

DA LI JE GRIP?

U kovid centre poslednjih dana dolazi sve više pacijenata sa svim simptomima korone, ali se i oni i doktori iznenade kad test pokaže da nisu pozitivni.

GO Stari grad, kovid ambulanta
foto: GO Stari grad

Razlog je što to nije jedini virus koji se danas širi. Postoje i mnogi drugi na koje smo zaboravili usred pandemije. Doktori kažu da možete da se osećate loše ne zbog korone već zbog gripa koji nas je posetio kasnije nego inače.

Sezona gripa obično traje između decembra i marta, sada je okasnio. Međutim, s dugačkom listom simptoma kovida, koji su preuzeli većinu naših života u poslednje dve godine i koje smo naučili napamet, kao pesmicu, možda nam je teško da se setimo da ova bolest uopšte postoji i prisetimo vremena kada smo je imali.

temperatura
foto: Shutterstock

Ova virusna infekcija, baš kao i korona, napada vaš respiratorni sistem: nos, grlo i pluća. Budući da smo dve godine non-stop prali i dezinfikovali ruke i svuda nosili maske, to nam je pomagalo da zaustavimo ne samo koronu već i sve druge respiratorne bolesti. Sada su ove mere zaštite preporučljive, ali ne i obavezne, retko ko ih poštuje, pa nije iznenađujuće što se beleži porast obolelih.

Zbog toga će grip, ali i druge virusne infekcije koje inače obožavaju hladno vreme i suv vazduh u zatvorenom prostoru, tvrde i svetski eksperti iz oblasti medicine, kružiti među nama malo duže nego obično.

zaštitna maska, maska
foto: Horst Galuschka / AFP / Profimedia

HARA NOROVIRUS

Još jedan visokozarazan virus koji je zabeležio porast infekcija poslednjih dana je norovirus. On utiče na stomak izazivajući povraćanje i dijareju i veoma je zarazan - lako se prenosi, a pacijenta muči nekoliko dana.

Norovirus, koji takođe hara zimi, bio je tokom pandemije na nižim nivoima od uobičajenih, ali kako su ljudi počeli sve više da se mešaju, broj obolelih ponovo raste.

Virus
foto: Shutterstock

Njega je bar lako utvrditi, česti odlasci u toalet govore više od reči, ali mnogi se pitaju kako mogu da prepoznaju simptome kovida i simptome drugih virusa. Kovidu treba između dva do 14 dana da pokaže šta sve može da nam uradi, a grip se pojavljuje iznenada. Kašalj, groznica, visoka temperatura, promena mirisa ili ukusa kod gripa nastaju naglo.

Kašalj je prilično čest kod prehlade ili gripa, zajednički je imenitelj i s koronom, baš kao što su i bolovi u mišićima, upaljeno grlo, curenje iz nosa ili začepljen nos, groznica, glavobolja, umor...

kašalj
foto: Shutterstock

I u jednom i u drugom slučaju morate da idete kod doktora, uzimate prepisanu terapiju i po ozdravljenju obavite pregled kako bi se utvrdilo da li je bolest na vas ostavila posledice.

NIKAD SE NE ZNA

Kod mnogih, virusi koji danas vladaju izazivaju blage simptome slične prehladi. Problem je što se veoma lako prenose, baš kao i korona.

U većini slučajeva, kažu lekari, grip i drugi respiratorni virusi nestaju sami od sebe ako se pacijenti pravilno leče i ostanu u kući dok se ne reše svih simptoma (ako ste zaposleni, obavezno uzmite bolovanje da ne širite zarazu dalje!).

Virus, Zaraza, Grip, Prehlada, Kijavica
foto: Shutterstock

Međutim, oni mogu da dovedu do ozbiljnijih respiratornih problema kao i korona, kao i do prijema u bolnicu. Posebno su opasni za osobe koje već imaju probleme s disanjem, kardiovaskularne bolesnike, ali i za novorođenčad, jer je vodeći uzrok bronhiolitisa, upale malih disajnih puteva u plućima.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

14:44

OVO SU GLAVNI POST KOVID SIMPTOMI KOD DECE! Sve zavisi od imuniteta i uzrasta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track