SPANAĆ JE ZDRAV, ALI NE ZA SVAKOG: Evo ko NE BI TREBALO da jede ovo povrće i zašto!
Foto: Shutterstock

DA LI STE ZNALI

SPANAĆ JE ZDRAV, ALI NE ZA SVAKOG: Evo ko NE BI TREBALO da jede ovo povrće i zašto!

Žena -

Ukoliko ste ljubitelj ovog povrća, trebalo bi da znate da, iako ima mnogobrojne zdravstvene prednosti za organizam, nije pogodan baš za svakog

Odavno je poznato da je spanać izuzetno zdrava namirnica, ali se za njega često vezuju i neke negativne priče, poput onih da se ne sme podgrevati i jesti u većim količinama.

Ko mora da ga izbegava Spanać spada u tamnozeleno lisnato povrće poput blitve, zelene salate, kelja i peršuna. Reč je o namirnicama koje imaju visoke nutritivne vrednosti. Međutim, istina je da spanać pored toga sadrži i određene količine oksalne kiseline, koja zbog visoke koncentracije purina može da stvori problem bubrežnim bolesnicima, a trebalo bi da ga izbegavaju i osobe koje imaju giht, kamen u žuči i artritis.

spanać
foto: profimedia

Kad treba da ga jede Spanać bi trebalo jesti odmah nakon spremanja, jer ako duže stoji, postoji mogućnost da dođe do gomilanja nitrata, koji mogu da pređu u nepoželjne nitrite i na taj način da dođe do stvaranja nitrozamina, koji je kancerogen. Iz ovih razloga je vrlo važan način pripreme ove namirnice. Kupujte uvek svež spanać, pazite da stabljika i listovi nisu žuti i pre upotrebe ga dobro operite hladnom vodom. Pripremljen spanać pojedite istog dana, jer ne sme dugo da stoji niti da se naknadno zagreva. Takođe, treba ga spremati s mlekom - da bi se uklonila oksalna kiselina, koja se vezuje za kalcijum i stvara kalcijum-oksalat, koji se tako izlučuje iz organizma.

Spanać
foto: Profimedia

Kako ga čuvati Ako kupite veću količinu spanaća, neopranog ga stavite u plastičnu kesu, a zatim u frižider. Na taj način on će ostati svež, a zadržaće i hranjive sastojke u naredna tri do četiri dana. Spanać možete da kupite i zamrznut jer on zadržava veliku količinu hranjivih materija zbog brzog zamrzavanja. I za kraj ne zaboravite da, ukoliko ga pravilno koristite, ovo ukusno povrće može da vam pruži pravo bogatstvo na trpezi jer jača imunitet i čisti organizam od toksina.

(Kurir.rs)

00:14

SNAJKA KUKALA SVE VREME: Dragana pogrešno spremila povrće, pa nije mogla da prežali TREMA JE SKROZ OBUZELA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track