Odavno je poznato da je spanać izuzetno zdrava namirnica, ali se za njega često vezuju i neke negativne priče, poput onih da se ne sme podgrevati i jesti u većim količinama.
Ko mora da ga izbegava Spanać spada u tamnozeleno lisnato povrće poput blitve, zelene salate, kelja i peršuna. Reč je o namirnicama koje imaju visoke nutritivne vrednosti. Međutim, istina je da spanać pored toga sadrži i određene količine oksalne kiseline, koja zbog visoke koncentracije purina može da stvori problem bubrežnim bolesnicima, a trebalo bi da ga izbegavaju i osobe koje imaju giht, kamen u žuči i artritis.
Kad treba da ga jede Spanać bi trebalo jesti odmah nakon spremanja, jer ako duže stoji, postoji mogućnost da dođe do gomilanja nitrata, koji mogu da pređu u nepoželjne nitrite i na taj način da dođe do stvaranja nitrozamina, koji je kancerogen. Iz ovih razloga je vrlo važan način pripreme ove namirnice. Kupujte uvek svež spanać, pazite da stabljika i listovi nisu žuti i pre upotrebe ga dobro operite hladnom vodom. Pripremljen spanać pojedite istog dana, jer ne sme dugo da stoji niti da se naknadno zagreva. Takođe, treba ga spremati s mlekom - da bi se uklonila oksalna kiselina, koja se vezuje za kalcijum i stvara kalcijum-oksalat, koji se tako izlučuje iz organizma.
Kako ga čuvati Ako kupite veću količinu spanaća, neopranog ga stavite u plastičnu kesu, a zatim u frižider. Na taj način on će ostati svež, a zadržaće i hranjive sastojke u naredna tri do četiri dana. Spanać možete da kupite i zamrznut jer on zadržava veliku količinu hranjivih materija zbog brzog zamrzavanja. I za kraj ne zaboravite da, ukoliko ga pravilno koristite, ovo ukusno povrće može da vam pruži pravo bogatstvo na trpezi jer jača imunitet i čisti organizam od toksina.
(Kurir.rs)