NE MOŽETE DA DOŽIVITE ORGAZAM?! Ovo mogu biti UZROCI! Evo kako da otklonite BLOKADE i doživite VRHUNAC!
Foto: Profimedia

SAVETI TERAPEUTA

NE MOŽETE DA DOŽIVITE ORGAZAM?! Ovo mogu biti UZROCI! Evo kako da otklonite BLOKADE i doživite VRHUNAC!

Žena -

Orgazam je poželjno i prijatno iskustvo za muškarce i žene, ali nekad nije toliko jednostavno postići ga. Za neke to može biti pravi izazov - bilo da žele da ga postignu sami ili s partnerom, ili u nekim trećim okolnostima. Postoji mnogo razloga zašto bi neko mogao da se bori da postigne orgazam - od psihičkih do fizičkih. Tome može doprineti umor, stres, nedovoljno seksualnog uzbuđenja, pritisak, stid i mnoge druge stvari.

Seks terapeutkinja Kejt Mojl objasnila je kako orgazam ne mora da bude cilj seksa jer će to još više umanjiti šanse za vrhunac.

- Prečesto, čak i ako je seks fantastičan, parovi ako ne dožive orgazam, osećaju da je to "trebalo" da učine, a onda to na neki način poništava njihovo iskustvo. To je zaista beskorisno i oduzima ljudima pravo na toliko mnogo zadovoljstva - govori Kejt.

seks, par, veza
foto: Profimedia

Prema njoj, ovo su uobičajeni razlozi zbog kojih se ljudi bore da postignu orgazam.

Previše pritiska

- Ironično je to što postoji veća verovatnoća da će pokušaj doživljavanja orgazma zaustaviti orgazam, a ne da vam pomogne da dosegnete vrhunac. To je zato što nam to stvara teskobu i pritisak jer se većinom usredsređujemo na cilj i ono što pokušavamo da postignemo, umesto da se fokusiramo na prijatne osjećaje koji će nas najverovatnije dovesti do toga - objašnjava.

Kejt savetuje da se usredsredite na ono što vam u tom trenutku pruža zadovoljstvo.

- Ako primetite da um počinje da vam luta, vratite pažnju na čula i na ono što možete fizički da osetite - dodaje.

Loš seksualni odgoj

Polni odgoj koji su mnogi prošli uglavnom se fokusirao na ulogu reprodukcije, a ne na užitak.

- Polni odgoj za žene u većini slučajeva ignorisao je deo za užitak, a to je klitoris. O seksu treba otvoreno da razgovaramo i podstaknemo ljude da istražuju, jer su seks i orgazam i dalje nekima tabu tema. Uzmite svoj seksualni odgoj u svoje ruke. Danas je mnogo dostupnih opcija, posebno na internetu - kaže Kejt.

Seks
foto: Shutterstock

Osećate sram

- Sram igra veliku ulogu kada je u pitanju seks. Zbog njega možemo da se osećamo loše, nezadovoljno i smatrati ga "pogrešnim". Ovaj negativni emocionalni odgovor može se pojaviti u mnogim oblicima, ali kada je u pitanju orgazam, često je prepreka za postizanje užitka, te nas demotiviše da ponovimo to iskustvo - objašnjava terapeutkinja.

Kejt savetuje da razmislite o porukama o seksu koje ste primili tokom svog života i kako su one mogle da oblikuju vašu perspektivu o njemu.

- Ne bi trebalo da vas seks tera na sram. Poslušajte različite priče i ideje, vidite druge perspektive i budite otvorenijeg uma - dodaje.

Lekovi

Neki lekovi, poput antidepresiva, mogu uticati na seks.

- Jedna česta prijavljena nuspojava je borba za orgazam. Osim toga, neki lekovi mogu uzrokovati i frustracije i negativna osećanja oko seksa, ili osećaj nelagode zbog iznošenja toga bilo s lekarom ili partnerom, što može dodatno da pogorša to iskustvo. Za mnoge ljude antidepresivi su sastavni deo upravljanja mentalnim zdravljem, pa prilagođavanje seksualnog života može biti od pomoći. Možete da isprobate nove vrste dodira i osećaja istražujući šta vam odgovara, jer to može da bude nešto što se promenilo kao posledica depresije ili lekova. Mogli biste da vidite i postoji li alternativni lek koji bi mogao više da vam odgovara - objašnjava Kejt.

lekovi, pilule
foto: Shutterstock

Nema dovoljno stimulacije

Pronalaženje vrste stimulacije koja vam odgovara važan je deo otkrivanja vašeg orgazma. Važno je isprobati različite vrste senzualnosti i dodira.

- Dodavanje lubrikanta je isplativ i koristan način promene osećaja. Uvođenja seksualnih igračaka može biti dobar način za stvaranje većeg intenziteta - kaže.

Fizičke promene

- Možda postoji fizički uzrok, kao što su hormonalne promene ili nedostatak tonusa dna karlice. Kako starimo, proizvodnja naših polnih hormona se usporava, a žene prolaze kroz proces perimenopauze i menopauze, gde se nivo estrogena smanjuje što može da utiče na seksualni život. Mišići dna karlice takođe igraju ključnu ulogu u orgazmu, pa ako su jači i zategnutiji, onda to može poboljšati snagu orgazma - tvrdi terapeutkinja.

seks, orgazam, žena seks
foto: Profimedia

Očekujete bol

Prošlost bi mogla da utiče na vaš sadašnji seksualni život ako je bila bolna ili traumatična.

- Ako je bol već bila deo seksa, ili ako imate stanje poput vaginizma ili generalno osećate bol ili nelagodu povezanu sa seksom, poput ponovljenih infekcija, onda to može da dovede do toga da očekujete da seks bude bolan, a ne prijatan. Ne postoji samo fizički aspekt boli, već i psihološka nesposobnost da se opustimo, osećamo prijatno ili uživamo u iskustvu jer smo više u stanju odgovora na pretnju nego u stanju seksualnog uzbuđenja i želje. Ako doživljavate bolan seks, razgovarajte s lekarom. Tu su i psihoseksualni terapeuti i fizioterapeuti za zdravlje karlice - objašnjava seks terapeutkinja Kejt za Metro.

(Kurir.rs/ 24sata.hr)

Bonus video:

01:32

Elektricni orgazam 40 godina: Proslavili veliki jubilej

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track