MUDRE, POSLUŠNE, UMILJATE: Mame su izabrale najlepša imena za DEVOJČICE, evo koje je PRVO na spisku OMILJENIH
Foto: Shutterstock

DA LI SE SLAŽETE

MUDRE, POSLUŠNE, UMILJATE: Mame su izabrale najlepša imena za DEVOJČICE, evo koje je PRVO na spisku OMILJENIH

Žena -

Ako očekujete prinovu možda će vam ovaj spisak pomoći da se odlučite i izaberete najlepše ime

1. Sofija

Sofije je ime koje roditelji takođe često daju svojim devojčicama - u isto vreme je i moderno i tradicionalno, internacionalno je i lako se izgovara. Osim toga, ima vrlo upečatljivo značenje, jer potiče od grčke reči „Sophia", što znači mudrost. Ovo je jedno od najzastupljenijih ženskih imena u Srbiji, poslednjih godina.

Decak, Devojčica, kisa, Kišobran, deca
foto: Shutterstock

2. Ana

Ana je definitivno jedno od najpopularnijih svetskih imena, koje je u pravom smislu internacionalno, a pripada grupi imena čije je poreklo biblijsko. Za ovo ime se vezuju dobrota, milosrđe, svetlost, svevremenost. Postoji verovanje koje kaže da se će sve devojčice sa ovim imenom biti posebne, lepe i pametne.

3. Srna

Srna je nežna i smerna. Naziv životinje uzet je za lično ime. Srna važi kao elegantna, graciozna i nežna, i odabirom ovog imena roditelji izražavaju želju da im dete ima ove osobine.

4. Nora

Ime Nora je jedno od onih imena koja na našem podneblju gotovo da nisu ni egzistirala pre 20-tak godina, a sada su prvi hit. Dolazi nam sa severa gde je bilo popularno još krajem 18 veka. Potiče od imena Eleonora ili od muškog Norberta, što u prevodu znači "sjaj sa severa".

Grožđe, salata, Devojčica, deca
foto: Shutterstock

5. Simona

Pomalo neobično, ali u poslednje vreme kod nas veoma prisutno žensko ime koje se daje novorođenim devojčicama. Poreklom je iz starohebrejskog jezika, odnosno izvedeno je od muškog ličnog imena Simon ili Simeon, što znači biti poslušan, umiljat.

6. Iskra

Lično žensko ime Iskra spada u grupu „autohtonih" odnosno slavenskih imena, i često je u našoj zemlji, a i u zemljama regiona, a poreklo i značenje će u nastavku teksta za ovo ime biti detaljnije razjašnjeni. Prema poreklu imena Iskra, njegovo preneseno značenje može da se posmatra kao - „ona koja je sjajna"; „ona koja je puna energije"; „ona koja obasjava svetlošću i toplinom"; „ona koja svakom greje srce i dušu"; „ona koja ima i spoljnu i unutrašnju lepotu"; „vatrena"; „tajanstvena", ali i „ona koja daje radost"; „ona koja donosi bolju budućnost"; „radosnica"; „srećnica".

7. Maša

Varijanta imena Magdalena ili Marija. je ruska skraćeni oblik imena Marija. U Rusiji je naime zastupljeno više od dvadeset različitih formi imena Marije, a Maša je jedno od najčešćih, ali se u ovoj formi retko daje devojčicama danas. Pre se ovako zovu ruske bake od milja, kojima je pravo lično ime u stvari Marija. Kod nas je izuzetno popularno i već godinama se daje devojčicama.

8. Zoja

Zoja postaje sve popularnije i češće ime kod nas, a smatra se grčkim imenom koje znači život. Osim toga, ovo ime ima i bogati istoriju - Zoja je bila vizanzijska carica, tj. ćerka Konstantina VIII, koja je živela i vladala u 11. veku.

paradajz, bašta, devojčica
foto: Profimedia

9. Teodora

Smatra se ženskom verzijom grčkog imena Teodor, pa je i značenje potpuno isto - theos (Bog) + doron (dar) u značenju "dar božiji". Ubraja se u tradicionalna imena, i to ona koja imaju istorijski značaj - Teodora je takođe bila vizantijska carica, i to u 9. veku. Ovo ime postaje sve popularnije i među današnjim roditeljima.

10. Mila

Smatra se da je žensko ime Mila, staro srpsko i pravoslavno ime, a sa značenjem „mila i draga", i da potiče od srpskog prideva „mila; mio; mil".

Iako spada u stara i tradicionalna srpska imena, žensko ime Mila je sve popularnije među mladim roditeljima, te i „vraća" svoju poziciju među najtraženijim imenima za novorođene devojčice.

(Kurir.rs/Najžena)

16:25

PEVAČICA IMA 2 IMENA: Nestala je sa scene, a sada se vraća provokativnija nego ikad

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track