SVE URADITE KAKO TREBA, A KOLAČ VAM JE OPET GNJECAV?! Držite se OVIH PRAVILA i slatkiši će vam biti kao iz POSLASTIČARNICE
Foto: Shutterstock

za sladokusce

SVE URADITE KAKO TREBA, A KOLAČ VAM JE OPET GNJECAV?! Držite se OVIH PRAVILA i slatkiši će vam biti kao iz POSLASTIČARNICE

Žena -

Napraviti odličan kolač ili tortu, da se tope u ustima, nije uvek baš tako lako. Često se dešava se da uradimo sve kako piše u receptu, pogodimo prave mere sastojaka, ali... opet nešto fali. Ili je testo tvrdo, kolač gnjecav, ili se raspada. Šta se dešava?

Uzrok ovim glavoboljama često su hladna jaja i hladan margarin (puter) koje ste izvadili iz frižidera i odmah navalili na mućenje. Ako stare domaćice znaju da se uskršnja jaja za bojenje nikad ne stavljaju hladna u vodu za kuvanje, isto važi i za slatke poslastice: margarin i jaja treba upotrebljavati na sobnoj temperaturi!

Mešanjem margarina sa šećerom treba da se dobije smesa koja je lagana i kremasta, a idealna temperatura margarina za to je 18 stepeni. Ne morate da je merite, niti je to komplikovano. Prosto izvadite margarin iz frižidera sat vremena pre nego što počnete da mutite. Možete i da ga zasečete nožem na nekoliko mesta da bi se brže otopio. Ne treba da bude hladan, ali ni previše otopljen.

Kolači
foto: Shutterstock

Ako je previše tečan, margarin neće prilikom mešanja rukom ili mućenja mikserom da stvori dovoljno mehurića vazduha, a bez njih će slatko testo postati gusto i gnjecavo, poput mokre cigle. Tokom pečenja, takođe, neće moći da se podigne kako treba, jer upravo mehurići vazduha omogućavaju da se dobije ona nežna mekoća kolača. Zlatno pravilo kuvanja koje važi ne samo za kolače glasi: margarin i šećer mešajte što duže, a testo mesite što više možete! Tako u njih ulazi vazduh, a bez njega ništa ne diše, pa ni kolači.

Kolači
foto: Shutterstock

Sve što važi za margarin, važi i za sveža jaja. Džabe vam je da sve dobro odradite s maslacem, a upropastite hladnim jajima. Njihova hladnoća loša je po masnoće jer od njih napravi grudvice. Kolač ispadne tvrd, a grudvice u njemu naprave male rupe. Da se to ne bi dogodilo, ili izvadite jaja iz frižidera sat-dva pre upotrebe ili ih potopite u vruću (nikako vrelu) vodu nekoliko minuta. Postoji samo jedna situacija u kojoj jaja treba da budu hladna: kada odvajate žumance od belanceta. Jaje je tada kompaktnije pa neće doći do razlivanja ova dva sastojka.

A kada ih lepo odvojite, pustite da se zagreju na sobnoj temperaturi jer je belance bitno da se napravi šne - beli sneg (šlag) od umućenih belanaca i šećera. On može da se umuti i sa hladnim belancima, ali miksanje u tom slučaju mora biti brže i jače kako bi se šećer s njima brže sjedinio i stvorio stabilnu smesu. A kad je belance sobne temperature, proces mućenja ide znatno brže.

Kurir.rs/Lena/Lj. Jorgovanović

Bonus video:

01:04

NAPRAVITE PROFI ĆUFTE I ŠPAGETE KAO ITALIJANI: Raša odao kulinarsku tajnu, OVO ih razlikuje od BALKANSKIH MESNIH KUGLICA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track