NE BACAJTE PARE NA KOPIJE: Evo kako da prepoznate da li je parfem ORIGINAL! Lakše je nego što ste mislili
Foto: Profimedia

VEČITA DILEMA

NE BACAJTE PARE NA KOPIJE: Evo kako da prepoznate da li je parfem ORIGINAL! Lakše je nego što ste mislili

Žena -

Zbog štetnih uticaja na kožu važno je da znate koji se sastojci koriste za njihovu proizvodnju.

Verovatno ste primetili da su kopije parfema preplavile tržište. One mogu da sadrže nekvalitetni alkohol, lako isparljive hemikalije, vodu lošeg kvaliteta, aluminijum, arsen...

Kao posledica korišćenja mogu se pojaviti razni kožni problemi, poput akni, osipa, očnih infekcija, alergija... Ipak, postoje određeni znaci po kojima se može prepoznati falsifikat, čak i ako je kopija vešto urađena:

Izvor

Pre svega važno je da obratite pažnju gde kupujete parfem. Naime, parfemi kupljeni u prepoznatljivim parfimerijama i drogerijama garantovano su originali. Oni žive od prodaje kozmetike i parfema, te bi tako bilo kakva sumnja ozbiljno ugrozila njihov model poslovanja.

žena, miris, parfem
foto: Profimedia

Cena

Nerealna cena uvek izaziva sumnju. Ne postoji mogućnost da orignalni parfem kupite za male pare sve i da je reč o nekom neverovatnom sniženju. Nerealno niska cena za skupe parfema je jasan indikator da je reč o falsifikatu.

Serijski broj

Serijski broj partije parfema trebalo bi da stoji na dnu boce. Kod pravog parfema, on se poklapa sa brojem na dnu kartonske kutije. On može biti utisnut ili odštampan na njoj.

Celofan

Skoro svi dizajnerski parfemi imaju celofan oko pakovanja. Celofansko pakovanje na falsifikovanom parfemu ne izgleda besprekorno pripijeno.

Pakovanje

Proizvođači parfema nikada ne štede na pakovanju i svi parfemi unutar kutije imaju specijalnu konstrukciju, a parfem se u takvom pakovanju ne pomera. Pakovanje originalnog parfema mora da bude naporavljeno od kvalitetnog kartona i da dobro drži bočicu. Obratite pažnju i na boju kartona koji bi trebalo da bude beo, a ne sivkast. Ovo je test na kome pada većina kineskih kopija. Na kutiji ispod imena proizvođača i imena parfema, Trebalo bi da stoje informacije koja je parfemska koncentracija u pitanju: Fraiche, EDC, EDT, EDP ili Extrait. Takođe, najčešće stoji i količina parfema.

Parfem
foto: Profimedia

Bočica

Kada je reč o bočici, obratite pažnju na natpise - da li je naziv parfema pravilan. Pored toga treba dobro pogledati i da li je boca pravilna i jednakih dimenzija kao originalna, takođe da li su ivice pravilne i da li čep lepo naleže.

Sprej

Imajte na umu da mašina puni bočicu parfemom i mašina postavlja sprejer na bočicu. Iz tog razloga i načina na koji funkcioniše sprej, cevčica sprejera je prazna kod novog parfema. Najčešće je potrebno pritisnuti sprejer dva puta kako bi se cevčica napunila.

Miris

Miris kod kopija najčešće traje sat do dva. Ipak, arapske kopije koriste jače komponente, pa tu parfemi mogu potrajati i dosta duže. Međutim, mirisna kompozicija tih arapskih kopija je najčešće slatka, preslatka, sa tonom vanile i šećera i nikako se ne razvija.

parfem
foto: Shutterstock

Boja

Poznati brendovi često proizvode parfeme bledih nijansi, uglavnom bez veće količine veštačkih boja. Jarka, hemijska boja tečnosti govori najčešće da je reč o kopiji.

(Kurir.rs)

09:41

PARIZ USRED BEOGRADA! Ovaj parfemdžija vredno čuva tajnu svog zanata 70 godina! (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track