JEDITE IH SVAKI DAN: Bez jedne od najpopularnijih suvih voćki ne mogu da se zamisle KOLAČI, ali ni ZDRAVA JETRA (RECEPT)
Foto: Profimedia

Grožđice, čuvari zdravlja

JEDITE IH SVAKI DAN: Bez jedne od najpopularnijih suvih voćki ne mogu da se zamisle KOLAČI, ali ni ZDRAVA JETRA (RECEPT)

Žena -

Da li ste znali da grožđice, uz obilje dijetalnih vlakana i fitonutrijenata, sadrže dvostruko više antioksidansa nego sveže grožđe! Uz to su odličan izvor minerala kalcijuma, gvožđa, mangana, magnezijuma, bakra, fluora i cinka, odnosno vitamina B kompleksa: tiamina, riboflavina, piridoksina i folne kiseline.

100 grama sušenog grožđa sadrži 749 miligrama kalijuma

suvo grožđe
foto: Profimedia

Možda ne izgledaju ugledno, ali zdravstvene prednosti koje grožđice pružaju gotovo su nebrojive. Drevni Egipćani i Feničani su zaista bili u pravu što su ih uzdizali u nebesa, u brodskom prtljagu Kristifora Kolumba prvo su one nalazile mesto, Hanibalu su pomagale da pređe Alpe, energiju su davale avanturistima i naučnicima koji su istraživali Severni pol, nošene su i u svemir – Skot Karpanter 1962. nije mogao bez njih, bile su mu odlična zamena za slatkiše.

Tamnije vrste grožđica posebno obiluju antocijaninima, antioksidansima koji štite od alergija, upala i tumora; sadrže i resveratrol - polifenol koji pokazuje snažno antiupalno i antikancerogeno delovanje, a u isto vreme snižava i holesterol.

Studije su potvrdile da resveratrol pomaže u zaštiti od melanoma, raka debelog creva i prostate, koronarne bolesti srca, degenerativnih bolesti nerava, Alchajmerove bolesti i virusnih i gljivičnih infekcija. Smanjuje i rizik od moždanog udara jer snižava aktivnost angiotenzina (hormona koji uzrokuje povećanje pritiska u krvnim sudovima) i podstiče proizvodnju oksida koji opušta krvne sudove.

299 kalorija je "teško" 100 grama grožđica

Moćne grožđice smanjuju i nagle skokove insulina posle obroka, koji su posebno opasni za dijabetičare, pomažu u oslobađanju hormona leptina i grelina pružajući osećaj sitosti.

suvo grožđe
foto: Profimedia

Zato grožđice jedite samostalno kad god ste u prilici, ili ih koristite u različitim vrstama slatkih jela. Ako ste maštoviti, u šta ne sumnjamo – i slanih! Možete da ih dodajete i u pahuljice koje mnogi rado jedu za doručak, u sve popularnije smutije, salate, sosove; pripremite s njima zdrave energetske pločice...

KAKO DA PROČISTITE JETRU

Pola čaše grožđica prelijte toplom vodom i ostavite da se 15 minuta natapaju. Dobro ih isperite i stavite u čašu u koju ćete do vrha da ulijete prokuvanu vodu, ohlađenu na sobnu temperaturu. Ostavite da odstoji 24 sata.

Sok, Piće
foto: Profimedia

Na prazan želudac, najbolje ujutro, popijte napitak i pojedite grožđice. Lezite sat -dva i stavite topli oblog ili termofor na desnu stranu trbuha. Postupak ponovite za sedam dana, jednom nedeljno tokom 30 dana i to radite dva puta godišnje.

Kurir.rs/B.M.

Bonus video:

09:25

IVANA SIMIĆ: U Srbiji se od organskih proizvoda najviše proizvodi voće

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track