PREBRANAC NA VODI NA HILANDARSKI NAČIN: Sutra je VELIKI PETAK, na tradicionalnu trpezu stavite jelo JEDINSTVENOG UKUSA (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Savršen izbor

PREBRANAC NA VODI NA HILANDARSKI NAČIN: Sutra je VELIKI PETAK, na tradicionalnu trpezu stavite jelo JEDINSTVENOG UKUSA (RECEPT)

Žena -

Veliki petak se smatra najtužnijim danom u hrišćanstvu i obležava se u znak sećanja na dan kada je Isus Hristos razapet na krstu na Golgoti. Na ovaj dan se farbaju jaja u crvenu boju, a trpeza je posna.

0091184203, raspeće, Hristovo raspeće, Isus Hrist
foto: Profimedia

Od predjela možete da pripremite razne posne pite, rolate, peciva i čorbe, a od glavnih jela nezaobilazni su pasulj ili riba na vodi.

Pasulj je vrlo zdrava i hranljiva mahunarka koju bi trebalo da jedete što češće, kao što to rade monasi sa Svete Gore, kojima je jedan od glavnih izvora proteina jer je monaška trpeza uvek bez mesa.

PREBRANAC NA VODI NA HILANDARSKI NAČIN

Sastojci:

Pasulj
foto: Sina
  • 1/2 kg pasulja tetovca
  • 1/2 kg crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 150 g zrelog paradajza ili pelata (1/2 konzerve)
  • 1 mala kašika mlevene crvene paprike
  • 2 lista lovora
  • 1 veza peršunovog lista
  • so
Baka, Lonac, šerpa, Bakina Kuhinja
foto: Profimedia

Priprema:

1. Ako niste potopili pasulj uveče da odstoji preko noći, stavite ga u vodu da ogrezne tokom dana bar na jedan sat.

2. Kad pasulj omekne, isperite ga i stavite da se kuva. Čim voda provri, smanjite vatru i posle 15 minuta bacite prvu tečnost. Sipajte potom novu vodu, neka bude topla, i dodajte krupno isečene dve glavice crnog luka.

3. Pasulj treba da se krčka na tihoj vatri, a pred kraj kuvanja dodajte ostatak crnog luka koji ste prethodno sitno iseckali, isitnjen beli luk, lovor i crvenu mlevenu papriku.

sečenje luka, kuhinja, crni luk
foto: Profimedia

4. Kada je pasulj kuvan (potrebno je oko 2 h) i voda skoro isparila, u šerpu stavite oljušten i sitno isečen zreo paradajz, so prema ukusu i dosta peršunovog lista. Odlično se slažu i ruzmarin ili bosiljak.

5. Ostavite da se sve zajedno krčka još neko vreme, ali pripazite da se pasulj ne prekuva jer će se jelo pretvoriti u kašu.

6. Monasi pasulj jedu ovako, a vi možete dodatno da uključite rernu da se zagreje na 180 °C, prespete pasulj u prigodnu tepsiju (ako je ostalo dosta tečnosti, procedite!) i zapečete ga oko 60 minuta.

Restoran, Manastir Tumane, Gostionica, Monasi, Bez Cena
foto: Priče Sa Dušom/Nenad Blagojević

Servirajte jelo toplo, a ostatak spremite u frižider kad se ohladi, na hladnom može da stoji nekoliko dana.

Kurir.rs

Bonus video:

01:29

Patrijarh Porfirije na Uskrs ručao sa beskućnicima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track