TRADICIONALNA I UKUSNA HRANA KOJA NE GOJI! Uz ove jednostavne recepte Uskrs će biti PREUKUSAN, a stomak će vam biti ZAHVALAN!
Foto: Shutterstock

PROBAJTE

TRADICIONALNA I UKUSNA HRANA KOJA NE GOJI! Uz ove jednostavne recepte Uskrs će biti PREUKUSAN, a stomak će vam biti ZAHVALAN!

Žena -

Uskrs se u našoj zemlji tradicionalno proslavlja uz veliki izbor hrane i pića. Po pravilu, uskršnja trpeza je bogata jakim i teškim jelima, koja često umeju da zbune naš stomak, posebno ukoliko smo tek završili post ili se prosto trudimo da održavamo liniju i hranimo se zdravije.

Hrana koju pripremamo za velike praznike svakako može da bude prenaporna za naš organizam, te je i te kako poželjno da pokušamo da pripremimo i neka jednostavnija jela koja će nam olakšati taj težak dan zasnovan na uživanjima koja svi jako volimo.

Trpeza, Vaskrs, Uskrs
foto: Profimedija

Neka posebna jela mogu vam mnogo ulepšati praznik, napravljena su od tradiconalnih sastojaka koje koristimo svake godine, a opet su laka za verenje i omogućavaju vam da se potpuno prepustite iću i piću.

Rolovane špargle na italijanski način

hrana, jelo, salate, salata
foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 8 špargli
  • 8 tanko rezanih kriški šunke
  • 1 vezica sitno iseckane mirođije, preliv po želji (na primer, holandez sos ili domaći sos od rena)

Priprema:

Špargle barite u ključaloj vodi oko tri minuta, a zatim procedite, ohladite vodom iz česme i prosušite ubrusom.

Svaku šparglu urolajte u krišku šunke i poređajte na oval. Prelijte sosom, pospite mirođijom i poslužite sa uskršnjim jajima.

Nemačka prolećna salata

hrana, jelo, salate, salata
foto: Shutterstock

Sastojci:

350 g šunke

6 tvrdo kuvanih jaja

1 vezica mladog luka

1 zelena salata

2 kašike sirćeta

6 kašika majoneza

So, biber, peršunov list

Priprema:

hrana, jelo, salate, salata
foto: Shutterstock

Šunku narežite na uske tračice. Mladi luk iseckajte, a zelenu salatu iscepkajte. Sve zajedno pomešajte u posudi za salatu zajedno sa sirćetom, majonezom i dodajte soli i bibera po želji. Dodajte tvrdo kuvana jaja i pre služenja dobro ohladite.

Poljske slane oblande

Sastojci:

  • 3 oblande
  • 350 g šunke
  • 6 tvrdo kuvanih jaja
  • 200 grama kačkavalja
  • 400 g kisele pavlake
  • 400 g majoneza
  • 200 g mekog sira
  • 5-6 kiselih krastavčića

Priprema:

U većoj činiji pomešajte pavlaku, majonez, izmrvljeni meki sir, sitno seckane krastavčiće. Šunku isecite na tanke i uske rezance, a kačkavalj i jaja narendajte. Ređajte u slojevima, najpre oblandu, pa deblji red premaza, a potom pažljivo poređajte Našku šunku i pospite rendanim jajima. Na poslednji sloj, pored fila, Naške šunke i jaja, dodajte i rendani kačkavalj.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:29

Patrijarh Porfirije na Uskrs ručao sa beskućnicima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track