MASLAČAK: Magična biljka koja pomaže kod čišćenja jetre i žuči, ALERGIJA, kožnih oboljenja, GOJAZNOSTI I CELULITA
Foto: Shutterstock

Izuzetno LEKOVIT

MASLAČAK: Magična biljka koja pomaže kod čišćenja jetre i žuči, ALERGIJA, kožnih oboljenja, GOJAZNOSTI I CELULITA

Žena -

Maslačak je tradicionalna biljka naših krajeva koja se preporučivala kod niza bolesti, od visokog krvnog pritiska, „trovanja krvi", reumatoidnog artritisa, plućnih tegoba, žutice, bolesti bubrega i kožnih oboljenja.

Sirup, Maslačak
foto: Profimedia

List maslačka od davnina je poznat kao dobar diuretik, pa se preporučuje kod potrebe za pojačanim mokrenjem, kod čestih infekcija mokraćnih kanala i visokog krvnog pritiska. Koren ove biljke podstiče apetit, pa ga preporučuju kod probavnih tegoba i nedovoljnog lučenja žuči. U modernoj fitoterapiji koren maslačka koristi se kod čišćenja jetre i žuči, kod tegoba kao što su alergije, kožne tegobe, debljina i celulit. Delovanje kod celulita opravdano je pre svega zbog zanimljive kombinacije delovanja i na jetru i na bubrege, jer je koren maslačka blagi diuretik. Maslačak je dodatna terapija kod povišenog holesterola.

maslačak
foto: Rina

Maslačak se od davnina koristi kao prva prolećna salata. Mladi prolećni listovi sadrže oko tro odsto belančevina, osam odsto ugljenih hidrata, 20-60 mg po procentu vitamina C i tri mg po procentu gvožđa. Koren je još hranjiviji, posebno u jesen i zimi, i sadrži čak 20 odsto ugljenih hidrata, od čega najveći deo otpada na inulin kao i dva i po odsto belančevina. Za hranu se koriste mladi prolećni listovi, pre izbijanja stabljike.

SALATE OD MASLAČKA

Listove maslačka dobro operite i ocedite. Maslinovo ulje pomešajte s jabukovim sirćetom, aceto balsamikom i belim lukom. Dodajte so, biber i čili. Sve dobro izmešajte i neka odstoji pola sata. Luk, komorač i krastavac isecite, a šargarepu izrendajte. Sve sastojke pomešati.

maslačak, salata od maslačka
foto: Shutterstock

ČAJ OD LISTOVA

Čaj od listova maslačka priprema se tako što kašičicu sušenih listova prelijete s dva decilitra vrele vode. Poklopite, i posle 10 do 15 minuta procedite.

Maslačak
foto: Shutterstock

ČAJ OD KORENA

Tri do pet grama korena stavi se u mlaku vodu. Zagrejte i kuvajte 10 minuta. Procediti, i najbolje je piti dva do tri puta na dan, pola sata pre obroka.

Koren Maslačka
foto: Profimedia

Kurir.rs

Bonus video:

00:50

Cveće pokreće razvoj seoskog turizma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track