ROŠTILJ ZA POČETNIKE: Napravite KRALJEVSKU GOZBU, iako ne znate da spremate! Jednostavni TRIKOVI da zablistate NA URANKU
Foto: Shutterstock

PRSTE DA POLIŽEŠ

ROŠTILJ ZA POČETNIKE: Napravite KRALJEVSKU GOZBU, iako ne znate da spremate! Jednostavni TRIKOVI da zablistate NA URANKU

Žena -

Znalci pravljenja roštilja i oni koji to tek planiraju da postanu već su uveliko u nabavci mesa za Prvi maj jer, ma koliko se jednostavno činilo, i meso koje se peče na žaru ili ćumuru zahteva pripremu. Idealno bi bilo da odleži, naravno, u kontrolisanim uslovima, ali malo ko to ima kod kuće.

Ovih nekoliko saveta dobro će doći majstorima amaterima:

Meso koje birate za pečenje na roštilju ne sme biti krto, zato je vrat, lepo prošaran masnijim delovima, idealan. Uz njega za prijatelje pripremite pljeskavice s rendanim sirom, npr. gaudom i sitno rendanim parmezanom. Svakako ih pripremite dan pre, razdvojte folijom i ostavite u frižideru.

Kobasice su uvek dobar izbor, a za roštilj birajte one malo pikantnije. Kako na roštiljima uvek ima i dece, dobra ideja je osigurati pileća krilca i ražnjiće od piletine i povrća koje je jednostavno pripremiti.

roštilj
foto: Profimedia

Ne zaboravite marinadu

Odabir mesa tek je prvi korak, a sledi ga mariniranje. Predlažemo suve marinade koje pripremite tako što ćete pomešati omiljene začine i meso uvaljati u njih. Tako nema viška ulja koje se cedi i nepotrebno masti meso. Kobasice i pljeskavice ne treba marinirati, ali povrće i piletinu za ražnjiće svakako treba, jer je to poprilično suvo meso. Šta god spremali, važno je da barem sat vremena pre pečenja ostavite na sobnoj temperaturi da "dođe k sebi".

Iznenadite vegetarijance

Kako se među ljubiteljima mesa vegetarijanci ne bi osećali zakinutima, na jelovnik za otvaranje sezone roštilja uvrstite i nešto po njihovom ukusu. Ako želite posebno da se potrudite, složite ražnjiće od povrća s tofuom, ispecite povrće koje ste posolili da pusti vodu i ne štedite na umacima.

roštilj, povrće
foto: Profimedia

Ništa bez umaka

Umaci su posebna priča i mogu podići i najjednostavniji roštilj, pa čak i ako ne uspe baš kako ste očekivali. Vrlo je jednostavno napraviti barbeque umak tako što pomešajte kečap, senf, sitno seckani luk, malo tabasca (za hrabrije malo više), seckani peršun i med. Sve dobro izmešajte.

Savetujemo vam i tzatziki umak koji vrlo brzo možete da napravite, a lagan je i osvežavajuć. Narendajte sveži krastavac, nežno ga stisnite da pusti višak vode pa pomešajte s kiselom pavlakom, malo soli i sitno seckanim belim lukom.

(Kurir.rs/ Vecernji.hr)

Bonus video:

00:54

SUZDRŽITE SE OD PREJEDANJA MESOM I PREBIJANJA ALKOHOLOM, GOSPOD JE U GROBU: Viktor Savić OŠTRO se obratio svima koji slave 1. MAJ!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track